Blic Zena

U srcu žene: Milica Sentić

Strast je potrebna i za nauku i za flamenko

- Branka Gajić branka.gajic@bliczena.rs

Milica Sentić jedna je od tri ovogodišnj­e dobitnice prestižne nacionalne stipendije „Za žene u nauci“, koja se dodeljuje u sklopu međunarodn­og programa „Loreal–Unesko“. Na ovaj način već dvadeset godina se nagrađuju i promovišu žene čija su dostignuća doprinela naučnom napretku u celom svetu.

– Srećna sam zbog priznanja i vredne stipendije. Ovaj vid podrške daljem profesiona­lnom usavršavan­ju je ozbiljan i važan podsticaj da nastavimo da se bavimo naukom u našoj zemlji – rekla nam je Milica odmah po dodeli priznanja na maloj svečanosti koja je tim povodom upriličena u Vladi Srbije.

Znanjem do čistije sredine

Bila je uzbuđena dok je primala čestitke od kolega i prijatelja, a one najdraže došle su od najmilijih, mama Lepe, baka Javorke i braće Vuka i Nikole. Ponosni su na svoju Milicu (31), a baka nije krila ni uzbuđenje ni suze, one prave radosnice.

Kao naučni saradnik zaposlena je u Centru za ekologiju i tehnoekono­miku na Institutu za hemiju, tehnologij­u i metalurgij­u Univerzite­ta u Beogradu i članica je prestižnih svetskih hemijskih društava. Ovo priznanje dobila je za projekat čiji pun naziv zaslužuje da bude napisan iako će ga retko ko razumeti: „Inovativni pristup za degradacij­u toksina cijanobakt­erija, akutnog eko-toksikološ­kog problema u vodenim eko-sistemima u svetu i u Republici Sr- biji“. Zvuči komplikova­no, ali dovoljno je znati da se Milica bori s raznim otrovima u našoj životnoj sredini i da ćemo svi osetiti korist od njene nauke.

– Moje oblasti su elektrohem­ija, bioanaliti­čka hemija, napredni materijali i hemija životne sredine. Sve to je važno kako za nauku, tako i za rešavanje konkretnih problema u našem okruženju, naročito problema zdrave pijaće vode – priča Milica.

Naučnici nisu čudaci

Njena vedrina i neposredno­st suprotni su uobičajeno­j predstavi o naučnicima kao suzdržanim ljudima, čudacima koje retko ko razume. Samo se nameće, pa je pitamo koje predrasude o naučnicima nisu tačne.

– Mnogi misle da je većina naučnika izolovana od sveta i usmerena samo na rad. Ova profesija zahteva posvećenos­t i te predrasude mogu ponekad biti tačne. Otuda ono da smo čudaci koji žive samo za laboratori­je. Ima puno drugačijih primera. Zaljubljen­ik sam u

Nauka treba da rešava konkretne probleme iz našeg okruženja, naročito problem zdrave i kvalitetne vode za piće

špansku kulturu, jezik i flamenko. Čari ovog plesa spoznala sam u beogradsko­m „Institutu Servantes“, u okviru plesne škole „Bolero“. Nastavila sam da plešem i u Francuskoj, tokom doktorskog i postdoktor­skog usavršavan­ja, pa čak uspela i da nastupam u nekim od prelepih pozorišta Bordoa. Nekoliko meseci sam provela na usavršavan­ju plesa u Sevilji, najlepšem gradu Andaluzije. Evo još primera. Vojin Gordanić, moj profesor u plesnoj školi, po struci je geohemičar, objavio je vrhunske radove u svojoj oblasti i ostvareni je naučnik. Još jedna članica plesne grupe je hemičarka i rukovodila­c kontrole kvaliteta poznate pivare – pričom ruši predrasude o naučnicima.

Mali fudbal za sigurnost

Odrastala je sa bakom i dekom u kući sa velikim dvorištem. Naučili su je da čita i piše pre polaska u školu, preneli joj ljubav prema prirodi i životinja- ma, pa iz tog vremena ima neprocenji­ve uspomene i prijateljs­tva od kojih neka i danas traju.

– U velikoj porodici uvek ima povoda za okupljanje. Od majke sam usvojila temeljitos­t i istrajnost u obavljanju poslova, što mi je kasnije dalo neophodnu praktičnos­t pri izvođenju eksperimen­ata. Otac mi je razvio ljubav prema čitanju, pa je radoznalos­t umnožavala pročitane knjige, koje su mi najdraži poklon. Zahvalna sam što su me svojim primerom naučili da budem velikodušn­a i da pomažem drugima – kaže.

Rado se seća i omiljenih nastavnika hemije i biologije u osnovnoj školi, prirodno-matematičk­og smera u Šestoj beogradsko­j gimnaziji, ali više od školskih takmičenja u biologiji pamti takmičenje u malom fudbalu za žene.

– Profesor fizičkog je podržao naš devojački bunt i želju da dečacima dokažemo da možemo da igramo fudbal. Izveo nas je na teren kao ravnopravn­e protivnike i ubrzo smo postale opšta senzacija. Osvojile smo prvo mesto na gradskom takmičenju – seća se Milica jednog od presudnih događaja za kasniju odvažnost u svojoj današnjoj profesiji.

Kaže da je jako rano osetila poriv da uradi nešto što će ostaviti traga i predano radi na tome da u svojoj oblasti pomogne planeti Zemlji, a posebno pitanju snadbevanj­a ispravnom vodom za piće stanovništ­va.

– Imam priliku da primenim savremene koncepte elektrohem­ije u zaštiti vodenih eko-sistema i vratim se toj prvoj ljubavi koja me je usmerila na naučno-istraživač­ki rad. Novoj godini se najviše radujem zbog bakinog 80. rođendana. Porodična toplina i bezrezervn­a ljubav veliki su mi podsticaj za sve što radim. Verujem da ću i ove godine predstavlj­ati rezultate istraživan­ja na međunarodn­im kongresima, a nadam se uspešnim aplikacija­ma za neke druge stipendije – s puno optimizma gleda na godinu koja je pred nama.

 ??  ??
 ??  ?? Ponosni na Milicu, braća Vuk Sentić i Nikola
Bogdanović, mama Lepa i baka Javorka
Ponosni na Milicu, braća Vuk Sentić i Nikola Bogdanović, mama Lepa i baka Javorka
 ??  ?? Moje oblasti su elektrohem­ija, bioanaliti­čka hemija, napredni materijali i hemija životne sredine
Moje oblasti su elektrohem­ija, bioanaliti­čka hemija, napredni materijali i hemija životne sredine

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia