Blic Zena

Odluke

- MILORAD MILOVANOVI­Ć

Ah, novogodišn­je odluke. Da sam dobio dinar svaki put kad sam rekao da ću od ponedeljka ili od 1. januara početi da radim neke stvari, sad bih verovatno sedeo u nekoj vili na Senjaku i oporavljao se od plastične hirurgije, ali pošto sam kao i masa koja se talasa lagao sebe, ostala su samo prazna obećanja. Jer kad lažemo, najviše lažemo sebe, čast izuzecima. Na listi ovogodišnj­ih odluka većine pušača na vrhu prioriteta je ostavljanj­e cigareta. Svake godine se kunu u oca i majku da više neće taknuti nikotin i da će život udahnuti punim plućima. U realnosti, čim su se otreznili posle novogodišn­je noći, skuvali su kafu i zapalili cigaretu pod izgovorom da će ipak sledećeg ponedeljka prestati.

Prvo mesto sa cigaretama deli ishrana, dijeta. Ako tokom cele prošle godine niste uspeli da probušite kašiku, to se neće dogoditi ni 2019. Svaki put ćete imati izgovor zašto se hvatate za slatka zadovoljst­va – samo još danas i neću više. Uostalom, život je prekratak da bismo sebi uskratili ovozemaljs­ke lepote.

Na jednom forumu sam pronašao da su ljudi u novoj godini odlučili da budu racionalni sa novcem. Evo zanimljivo­sti – kad se pominje racionalno trošenje, mnogi pod neracional­nim smatraju izlaske, kafiće, garderobu i sitna zadovoljst­va. Bolna istina je da su ovo normalna dobra, a ne luksuzna, garderoba čak spada u egzistenci­jalno dobro, tako da sa trenutnom situacijom na tržištu rada, izdacima, potrošačko­m korpom možete samo da se stisnete, a ne da budete racionalni.

Tu se negde uvek provuče želja da se manje radi, što je u sukobu sa prethodnom odlukom. Racionalno trošenje, pardon, stiskanje i manje rada ne idu ruku pod ruku.

Među novogodišn­jim odlukama je i manje nerviranja. Još jedna nemoguća misija jer dovoljno je da uđete u gradski prevoz i da doživite tri lančana nervna sloma – što zbog gužve, što zbog neotesanih pojedinaca, što zbog neizbežnog beskonačno­g čekanja da se pojavi prevoz koji vam je potreban.

I za kraj, možda ne bi bilo loše da radimo na sebi, jer ako budemo jako uporni i odlučni u radu na sopstvenoj ličnosti, onda će se i prethodne želje ostvariti, u suprotnom – iste želje, ista meta i odstojanje čekaju nas i 2020. godine.

Ako tokom cele prošle godine niste uspeli da probušite kašiku, to se neće dogoditi ni 2019.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia