Blic Zena

Jedna od nas

Gordana Lazarević JOŠ ME SLUŽE I GLAS I LICE I STAS

- Branka Gajić branka.gajic@bliczena.rs

Po energiji merim starost, a sudeći po mojoj, ja sam devojka za udaju. Negujem se, naravno, ali energija koju nosim ne može se izbockati ni u jednom salonu

Na izmaku protekle godine Savez estradno-muzičkih umetnika Srbije u saradnji sa Samostalni­m sindikatom estradnih umetnika i izvođača Srbije prvi put je, uz tradiciona­lne nagrade najistaknu­tijim izvođačima, dodelio i priznanja za životno delo onima koji su ostavili neizbrisiv trag u muzici. Gordana Lazarević jedna je od dobitnica ove novoustano­vljene nagrade.

Ne brani nam da napišemo da ima 64 godine, ali ne voli da ih broji. Kaže da joj je dosta onih koji joj dele kompliment­e za vitku devojačku figuru i lepo, negovano lice, govore da je čudo prirode, a potom dodaju onu ogradu – u njenim godinama.

– U kojim to godinama? Šta to znači? Ja sam kriva jer sam uvek govorila kako sam matora. A lepo su babe nekada govorile da se ne treba kititi godinama. Hvala genetici, služe me i glas i lice i stas. Negujem se, naravno, ali energija koju nosim ne može se izbockati ni u jednom salonu. Po energiji merim starost, a sudeći po mojoj, ja sam devojka za udaju – malo se ljuti, a malo i šali popularna Goca.

Ponosna je na svoje muzičko trajanje, na karijeru ozbiljnog vokalnog soliste obeleženu trajnim snimcima za arhivu Radio Beograda i saradnju sa vrhunskim kompozitor­ima.

– Prestala sam da brojim albume, ali prija mi kada znam da su neke pesme postale ono što se već i kod nas zove evergrin. Za to sam zaslužna ja, moj glas i moja interpreta­cija, ali i Zahar, koji je komponovao i radio aranžmane za većinu mojih pesama.

Mirna sam samo na Božić

Pesme „Svilen konac“, „Vidovdan“i „Magla padnala v dolina“ušle su u izbor za „Najlepše pesme narodne muzike 20. veka“, a „Vidovdan“je treća pesma u izboru RTS-a za najlepših 60 pesama narodne muzike.

Uz brojne hitove, bez afera i skandala, čuva svoju privatnost.

Muzički talenat i šeretski odnos prema životu nasledila je od oca Bogdana, poznatog muzičara takovskog kraja

I ptice na grani znaju da je bila u braku sa poznatim kompozitor­om i violinisto­m Milutinom Popovićem Zaharom. Razveli su se odavno, a danas su prijatelji srećni što imaju ćerku Mariju (40), dizajnerku, i sina Miloša (35), reditelja.

– Marija nas je načinila još srećnijima jer nam je rodila unuke, Balšu i Dunju, i njima najlepše i najslađe pevam. Dunja već pravi divne torte i kolače, Balša je na Božić najdraži položajnik, a imam i snaju Svetlanu, koju od mila zovem Ljubica. Deca su mi jako vezana i sve ih mnogo volim. Sa njima mi je najlepše – nežno govori o deci i unucima dok razgovaram­o uoči božićnih praznika.

– To je jedini period godine kada sam u stanju da osetim potpuni, savršeni mir. Ljudi ne znaju da ja do novogodišn­je večeri već 20 puta dočekam tu „ponoć“svečano obučena, našminkana i vesela u studijima raznih televizija. U noći dočeka radim i posle te ludnice potpuno sam ispražnjen­a. Iako ljudima prenosim radost, lično ne volim taj period godine. Zato mi je Božić najlepša terapija. Na Badnje veče po tradiciji idem u Zemun u crkvu sa starim prijatelji­cama. Tamo palimo svoje badnjake, uživamo u atmosferi, a na Božić okupim porodicu za stolom. Okupim svoje piliće da mi pijuču – uživa dok govori o najvećem hrišćansko­m prazniku.

Njeni Lazarevići poreklom su iz sela Takova kod Gornjeg Milanovca, gde se i ona rodila. Uz starijeg brata Radeta, odrastala je u patrijarha­lnoj sredini okružena ljubavlju roditelja i rodbine. Majku Radovinku jedva pamti jer je poginula u saobraćajn­oj nesreći kada joj je bilo deset godina.

Samo da nam je zdravlja

– Nažalost, rano sam je izgubila, ali je strina, moja Lisa, kako sam je zvala, uspela da taj gubitak potisnem. Pružala mi je mnogo nežnosti i majčinske topline celog života, a već dugo ni nje nema – priča Goca i samo za trenutak oči joj se zamagle od tuge.

U porodici, među prijatelji­ma i kolegama Goca je poznata po veseloj prirodi. Muzički talenat, šeretski odnos prema životu i ljubav prema putovanjim­a nasledila je od oca Bogdana, poznatog muzičara takovskog kraja. Koliko voli da peva i putuje, ilustruje još jednom pričicom. – Stari su govorili da na Božić ne treba izlaziti iz kuće jer ćeš onda cele godine skitati. To je tada bilo nešto loše, a ja i dan-danas navijem sat, pa namerno izađem u baštu baš da isprovocir­am što više putovanja i gostovanja. Lepo mi je što sa našim ljudima širom sveta čuvam korene jer bez njih nismo ni stablo ni grana. Na mojim nastupima svi to osete i često su ti susreti jako dirljivi. Biće toga još puno samo da je zdravlja. Zato zdravlje želim i svim vašim čitateljka­ma – poručuje Gordana u godini koju smo tek načeli.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Iako su joj putovanja u krvi, sa prijatelji­cama ume da uživa i kod kuće
Iako su joj putovanja u krvi, sa prijatelji­cama ume da uživa i kod kuće
 ??  ?? Sa ćerkom Marijom i sinom Milošem
Sa ćerkom Marijom i sinom Milošem
 ??  ?? Najlepše je sa unucima
Najlepše je sa unucima

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia