Blic Zena

Zdravlje

Većina obolelih ima papilarni karcinom, a on se uspešno leči ako se dijagnoza i pravi tretman sprovedu na vreme

- Violeta Nedeljkovi­ć violeta.nedeljkovi­c@bliczena.rs

Rak štitne žlezde, dijagnoza, a ne presuda

Karcinomi štitne žlezde su najređe bolesti te žlezde, većina sporo raste, smrtnost je niska, kao i postoperat­ivne komplikaci­je. Stručnjaci savetuju da se svaki čvor u štitnoj žlezdi redovno prati jer pojava tvrdog čvora, koji se brzo uvećava, posebno ako je fiksiran za okolno tkivo ili su prisutni uvećani limfni čvorovi na vratu, pobuđuje sumnju na maligni karakter.

Ako se pritom javi bol u grlu, otežano gutanje i disanje, mutacija glasa, vreme je za posetu lekaru. Na prirodu čvora mogu ukazati ultrazvučn­a dijagnosti­ka, scintigraf­ija, kao i citološka analiza nakon punkcije.

Retki su agresivni tumori

– Ultrazvučn­im pregledom se nodusi ili čvorovi u štitnoj žlezdi otkriju kod skoro polovine stanovnika. Srećom, ove promene su najčešće dobroćudne prirode. Problem koji se postavlja jeste da se iz tako velikog broja pacijenata sa nodusom u štitnoj žlezdi selektuju oni kod kojih je potrebno hirurško lečenje – objašnjava prof. dr Vladan Živaljević, endokrini hirurg i načelnik Centra za endokrinu hirurgiju KCS-a u Beogradu.

Za razliku od benignih promena u štitnoj žlezdi (čvorova ili nodusa), maligni tumori su relativno retki i godiš- nje se i u Srbiji, kao i u svetu, otkrije četiri do pet slučajeva na 100.000 stanovnika.

– Većina obolelih ima papilarni karcinom, koji ima neaktivan tok i odličnu prognozu ako se dijagnoza i adekvatan tretman sprovedu na vreme. Veoma agresivni maligni tumori štitne žlezde su jako retki i zovu se anaplastič­ni karcinomi – ističe doktor Živaljević.

Pacijenti kod kojih postoji sumnja na karcinom štitne žlezde odmah se operišu.

– Ako je potrebno, odstranjuj­e se jedan režanj ili cela štitna žlezda –kaže doktor Živaljević.

Uz tiroksin se bez štitne živi normalno

Iako je štitna žlezda katalizato­r svih funkcija u organizmu, bez nje može da se živi ako mora.

– Bez štitne žlezde može da se živi uz nadoknadu hormona tiroksina. Operacija i nedostatak štitne žlezde ne utiču na kvalitet života. Mlade žene rađaju živu i zdravu decu, vrhunski sportisti nastavljaj­u da se bave vrhunskim sportom na istom nivou. Nadoknada hormona je komforna jer se uzima jedna tableta dnevno, koja je široko dostupna i jeftina. Činjenica da bez štitne žlezde može da se živi normalno i posle operacije omogućava nam da se ona u celini može otkloniti ne samo kod malignih tumora nego i kod dobroćudni­h oboljenja štitne žlezde ako je tako bolje za pacijenta.

 ??  ?? Veoma agresivni maligni tumori štitne žlezde
zovu se anaplastič­ni
karcinomi
Veoma agresivni maligni tumori štitne žlezde zovu se anaplastič­ni karcinomi
 ??  ?? SAMO 199 dinara
CG 1,99€ / BiH 3,9 KM
SAMO 199 dinara CG 1,99€ / BiH 3,9 KM
 ?? prof. dr Vladan
Živaljević, endokrini hirurg ??
prof. dr Vladan Živaljević, endokrini hirurg

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia