Uloga hematologa u lečenju neplodnosti

Blic Zena - - Akcija -

Poremećaji u krvi mogu da se manifestuju na razne načine. Jedan od najčešćih su ponovljeni spontani pobačaji, ali i nemogućnost ostvarivanja trudnoće, kaže dr Zoran Stanković, specijalista ginekologije i akušerstva iz Specijalne bolnice za ginekologiju „Jevremova“, članice „Medigroupa“

O ponovljenim spontanim pobačajima govorimo ukoliko je žena imala tri uzastopna spontana pobačaja pre 20. nedelje trudnoće. Uzroci ponovljenih spontanih pobačaja su razni: anatomski 20%, genetski 3%, infekcije 6%, hematološki i imunološki 25%, hormonalni 20% i nepoznat uzrok u 40% slučajeva. Kod nekih pacijentkinja postoji i više navedenih uzroka.

Evo kako hematološki uzroci utiču na ostvarivanje trudnoće.

Kada dođe do usađivanja embriona u matericu, on dobija sve sastojke koji su mu neophodni za rast i razvoj od majke preko posteljice. Ovaj sistem cirkulacije mora nesmetano da funkcioniše kako bi došlo do razvoja trudnoće. Neki spontani pobačaji su uzrokovani krvnim ugrušcima koji se stvaraju u malim krvnim sudovima, i upravo ti krvni ugrušci sprečava- ju dotok kiseonika i hranljivih sastojaka embrionu. Ovi ugrušci mogu biti posledica abnormalnosti u normalnom procesu zgrušavanja krvi. U tom smislu razlikujemo tri osnovna uzroka ovog stanja:

ANTIFOSFOLIPIDNA ANTITELA, koja se pojavljuju kod 3–15% žena sa ponovljenim spontanim pobačajima. Iako mnoge analize krvi mogu uočiti postojanje ovih antitela, samo jedan test se pokazao korisnim u korelaciji sa ponovljenim spontanim pobačajima, a to je test na antikardiolipinska antitela.

LUPUS ANTIKOAGULANS je drugi veliki uzrok ponovljenih spontanih pobačaja. On, kao i antifosfolipidna antitela, stvara krvne ugruške u krvnim sudovima posteljice.

TROMBOFILIJE su treća kategorija hematoloških uzroka ponovljenih pobačaja. Trombofilija uključuje: faktor V Leiden, MTHFR mutacije, PAI I, FII G20210A mutacije, nedostatak proteina C, ne- dostatak proteina S. Svaka od ovih navedenih trombofilija, tj. poremećaja zgrušavanja krvi, predstavlja povećan rizik od stvaranja ugrušaka u cirkulaciji na relaciji majka–beba koji može uzrokovati probleme sa razvojem posteljice i donošenje hranljivih sastojaka do bebe. Ova stanja leči hematolog.

Kada se otkriju ova stanja kod pacijentkinje, počinje hematološko lečenje. Ono može da počne pre trudnoće ili u ranoj trudnoći.

Za neke spontane pobačaje krivi su krvni ugrušci koji se stvaraju u malim krvnim sudovima i sprečavaju dotok kiseonika i hranljivih sastojaka embrionu

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.