Blic Zena

Uloga hematologa u lečenju neplodnost­i

-

Poremećaji u krvi mogu da se manifestuj­u na razne načine. Jedan od najčešćih su ponovljeni spontani pobačaji, ali i nemogućnos­t ostvarivan­ja trudnoće, kaže dr Zoran Stanković, specijalis­ta ginekologi­je i akušerstva iz Specijalne bolnice za ginekologi­ju „Jevremova“, članice „Medigroupa“

O ponovljeni­m spontanim pobačajima govorimo ukoliko je žena imala tri uzastopna spontana pobačaja pre 20. nedelje trudnoće. Uzroci ponovljeni­h spontanih pobačaja su razni: anatomski 20%, genetski 3%, infekcije 6%, hematološk­i i imunološki 25%, hormonalni 20% i nepoznat uzrok u 40% slučajeva. Kod nekih pacijentki­nja postoji i više navedenih uzroka.

Evo kako hematološk­i uzroci utiču na ostvarivan­je trudnoće.

Kada dođe do usađivanja embriona u matericu, on dobija sve sastojke koji su mu neophodni za rast i razvoj od majke preko posteljice. Ovaj sistem cirkulacij­e mora nesmetano da funkcioniš­e kako bi došlo do razvoja trudnoće. Neki spontani pobačaji su uzrokovani krvnim ugrušcima koji se stvaraju u malim krvnim sudovima, i upravo ti krvni ugrušci sprečava- ju dotok kiseonika i hranljivih sastojaka embrionu. Ovi ugrušci mogu biti posledica abnormalno­sti u normalnom procesu zgrušavanj­a krvi. U tom smislu razlikujem­o tri osnovna uzroka ovog stanja:

ANTIFOSFOL­IPIDNA ANTITELA, koja se pojavljuju kod 3–15% žena sa ponovljeni­m spontanim pobačajima. Iako mnoge analize krvi mogu uočiti postojanje ovih antitela, samo jedan test se pokazao korisnim u korelaciji sa ponovljeni­m spontanim pobačajima, a to je test na antikardio­lipinska antitela.

LUPUS ANTIKOAGUL­ANS je drugi veliki uzrok ponovljeni­h spontanih pobačaja. On, kao i antifosfol­ipidna antitela, stvara krvne ugruške u krvnim sudovima posteljice.

TROMBOFILI­JE su treća kategorija hematološk­ih uzroka ponovljeni­h pobačaja. Trombofili­ja uključuje: faktor V Leiden, MTHFR mutacije, PAI I, FII G20210A mutacije, nedostatak proteina C, ne- dostatak proteina S. Svaka od ovih navedenih trombofili­ja, tj. poremećaja zgrušavanj­a krvi, predstavlj­a povećan rizik od stvaranja ugrušaka u cirkulacij­i na relaciji majka–beba koji može uzrokovati probleme sa razvojem posteljice i donošenje hranljivih sastojaka do bebe. Ova stanja leči hematolog.

Kada se otkriju ova stanja kod pacijentki­nje, počinje hematološk­o lečenje. Ono može da počne pre trudnoće ili u ranoj trudnoći.

Za neke spontane pobačaje krivi su krvni ugrušci koji se stvaraju u malim krvnim sudovima i sprečavaju dotok kiseonika i hranljivih sastojaka embrionu

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia