Spremite decu za povratak u školu

Tek što su se opustili za praznike, đaci moraju da se vrate u klupe i da briljiraju za kraj polugodišta. Pomozite im

Blic Zena - - Roditeljstvo / Aktuelno -

Posle kratkog predaha zbog novogodišnjih i božićnih praznika u veći deo osnovnih škola u Srbiji osnovci se vraćaju u klupe. Kako se bliži kraj polugodišta, odmah će ih dočekati pismeni i kontrolni zadaci. Od toga strepe i deca, baš kao i roditelji, pa im treba pomoći da što spremniji dočekaju obaveze koje ih čekaju posle odmora. Evo jednostavnog načina na koji to možete da uradite.

– Za razliku od letnjeg i zimskog raspusta, koji su mnogo duži, roditelji će za praznike biti više vremena kod kuće, tako da će to vreme iskoristiti da budu sa svojom decom. Ukoliko je dete ispunilo sve svoje obaveze u školi i postiglo

dobar uspeh, ne bi trebalo da ga forsiraju i za vreme praznika, ali treba da mu ponude da zajedno isplaniraju obaveze koje ga čekaju kad se vrati u školsku klupu – savetuje Dragana Stanković, školski psiholog.

Ukoliko pak dete ima loše ocene, dodaje naša sagovornica, roditelji bi trebalo da se zajedno s učiteljem ili nastavnicima dogovore koji su to predmeti koje dete treba da uči ili vežba za vreme praznika.

– I detetu s lošijim ocenama treba ponuditi odmor i fizičke aktivnosti, jer sva ona na taj način najbolje pune baterije za nastavak škole.

Ne poredite ih sa drugima

Pismeni i kontrolni zadaci inače predstavljaju stres za decu, a naročito posle pauze od škole. Tad je trema još izraženija, deca znaju da se blokiraju, pa loše urade zadatke iako možda gradivo i znaju.

– Roditelji će prvenstveno pomoći svom detetu time što neće pred njega postavljati prevelika očekivanja i zadatke jer to je za njega najjači izvor treme. Rasteretite dete time

SAVET EKSPERTA Dragana Stanković, školski psiholog i urednica portala psihologijaonline. com

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.