Blic Zena

Spremite decu za povratak u školu

Tek što su se opustili za praznike, đaci moraju da se vrate u klupe i da briljiraju za kraj polugodišt­a. Pomozite im

-

Posle kratkog predaha zbog novogodišn­jih i božićnih praznika u veći deo osnovnih škola u Srbiji osnovci se vraćaju u klupe. Kako se bliži kraj polugodišt­a, odmah će ih dočekati pismeni i kontrolni zadaci. Od toga strepe i deca, baš kao i roditelji, pa im treba pomoći da što spremniji dočekaju obaveze koje ih čekaju posle odmora. Evo jednostavn­og načina na koji to možete da uradite.

– Za razliku od letnjeg i zimskog raspusta, koji su mnogo duži, roditelji će za praznike biti više vremena kod kuće, tako da će to vreme iskoristit­i da budu sa svojom decom. Ukoliko je dete ispunilo sve svoje obaveze u školi i postiglo

dobar uspeh, ne bi trebalo da ga forsiraju i za vreme praznika, ali treba da mu ponude da zajedno isplaniraj­u obaveze koje ga čekaju kad se vrati u školsku klupu – savetuje Dragana Stanković, školski psiholog.

Ukoliko pak dete ima loše ocene, dodaje naša sagovornic­a, roditelji bi trebalo da se zajedno s učiteljem ili nastavnici­ma dogovore koji su to predmeti koje dete treba da uči ili vežba za vreme praznika.

– I detetu s lošijim ocenama treba ponuditi odmor i fizičke aktivnosti, jer sva ona na taj način najbolje pune baterije za nastavak škole.

Ne poredite ih sa drugima

Pismeni i kontrolni zadaci inače predstavlj­aju stres za decu, a naročito posle pauze od škole. Tad je trema još izraženija, deca znaju da se blokiraju, pa loše urade zadatke iako možda gradivo i znaju.

– Roditelji će prvenstven­o pomoći svom detetu time što neće pred njega postavljat­i prevelika očekivanja i zadatke jer to je za njega najjači izvor treme. Rasteretit­e dete time

 ??  ??
 ??  ?? SAVET EKSPERTA Dragana Stanković, školski psiholog i urednica portala psihologij­aonline. com
SAVET EKSPERTA Dragana Stanković, školski psiholog i urednica portala psihologij­aonline. com

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia