Kuhinja

Blic Zena - - U Ovom Broju -

Najbolja prasetina na Svetog Jovana

Praznik Sveti Jovan, koji 20. januara slavi Srpska pravoslavna crkva, posvećen je Isusovom rođaku Jovanu Krstitelju, jer je, po verskom učenju, baš on krstio Isusa Hrista.

Sveti Jovan se smatra zaštitnikom pevača, muzičara, krojača, kožara, krznara, vunara, remenara, gostioničara...

Po narodnom običaju, na današnji dan žene nikako ne treba da diraju pletivo, makaze niti igle da im miševi ne bi grizi veš. S druge strane, danas je idealan dan za polazak na put jer ćete imati zaštitu ovog sveca.

Postoji običaj da se ljudi na ovaj dan bratime i kume, jer se Jovan smatra uzorom karaktera i poštenja. Sma- tra se i da je duhovno srodstvo jače od onog po krvi i mleku, zato je Sveti Jovan posebno poštovan ne samo u obredima već i u kletvama i zakletvama, pa odatle potiče i izreka „Kumim te Bogom i Svetim Jovanom“.

Osim toga, kažu običaji, na današnji dan ne jede se i ne pije ništa što je crveno, jer boja simbolizuje nevino prolivenu svetiteljevu krv.

Sveti Jovan je, prema predanju, umro kada mu je bilo više od sto godina. Do tada je mnoge preobratio u hrišćanstvo, a njegova glavna parola „Volite jedan drugog“postala je jedno od glavnih načela hrišćanstva koje se sačuvalo do danas.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.