Blic Zena

Zdrava ishrana

Jedna čaša soka od celera, ujutru na prazan stomak, i organizam će vam posle svih praznika biti višestruko zahvalan

- Branka Gajić branka.gajic@bliczena.rs

Sok od celera, moćni čistač organizma

Uprkos svim naučnim dostignući­ma 21. veka, svetski eksperti u oblasti zdrave ishrane tvrde da su brzina života i stres najveći protivnici našem zdravlju, te da zbog toga svi brže starimo. Istovremen­o pronalaze nove, egzotične namirnice čija svojstva bi trebalo da uspore taj proces, a neretko nas podsete na neke, poput celera, koje su nam nadohvat ruke. S početkom nove godine svetski nutricioni­sti najavljuju sok od stabljika celera kao pravi hit i preporučuj­u da s vremena na vreme nedelju dana pijete taj sveže ceđeni sok.

– Važno je naglasiti da zbog nekih sastojaka ovaj sok nikako ne treba da piju trudnice. Za druge čaša od 200 ml soka dnevno, ujutro na prazan stomak, značajno će doprineti detoksikac­iji organizma. Ako vam ne prija ukus soka, možete da ga poboljšate tako što ćete mu dodati malo meda ili u sokovnik dodati jednu jabuku. Lekoviti sastojci celera najbolje ostaju očuvani u sveže isceđenom soku listova i stabljike, ali dobar je i sok od sirovog korena ili njihove kombinacij­e. Kada pravite sok, ne preterujte s listovima jer soku daju gorčinu – naglašava nutricioni­stkinja Jasna Vujičić.

Obilje organskog natrijuma u hrskavim stabljikam­a celera utiče na otklanjanj­e naslaga kalcijuma u zglobovima. Takođe, sadrži silicijum, koji može pomoći u regeneraci­ji oštećenih ligamenata i kostiju. Stabljike, kao i koren celera preporučuj­u se u ishrani svima koji pate od reumatizma, artritisa, anemije i visokog krvnog pritiska. Još neke od prednosti ovog povrća su da pospešuje varenje, sprečava migrene, opušta živce i čisti kožu. Kao odličan prirodni diuretik dobar je izbor za detoksikac­iju organizma.

– Celer je alkalna, bazna hrana koja kao malo koja druga namirnica čisti jetru i krvotok od kiselina i toksina. Bogat je vitaminom A, magnezijum­om i gvožđem, a sadrži kumarine, jedinjenja koja povoljno utiču na zdravlje srca i krvnih sudova. Ima značajna protivupal­na svojstva, što ga čini esencijaln­om hranom za one koji pate od autoimunih poremećaja – kaže naša sagovornic­a.

Najviše korisnih sastojaka celera nalazi se u sveže isceđenom soku listova i stabljike, a dobar je i sok od sirovog korena

 ??  ?? Koren se uglavnom koristi za kuvanje supa i čorbi zajedno
s drugim korenastim povrćem, ali sodlično se kombinuje i s mesom i ribom
Koren se uglavnom koristi za kuvanje supa i čorbi zajedno s drugim korenastim povrćem, ali sodlično se kombinuje i s mesom i ribom
 ?? Jasna Vujičić nutricioni­sta ??
Jasna Vujičić nutricioni­sta

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia