Zdrava ishrana

Jedna čaša soka od celera, ujutru na prazan stomak, i organizam će vam posle svih praznika biti višestruko zahvalan

Blic Zena - - U Ovom Broju - Branka Gajić [email protected]

Sok od celera, moćni čistač organizma

Uprkos svim naučnim dostignućima 21. veka, svetski eksperti u oblasti zdrave ishrane tvrde da su brzina života i stres najveći protivnici našem zdravlju, te da zbog toga svi brže starimo. Istovremeno pronalaze nove, egzotične namirnice čija svojstva bi trebalo da uspore taj proces, a neretko nas podsete na neke, poput celera, koje su nam nadohvat ruke. S početkom nove godine svetski nutricionisti najavljuju sok od stabljika celera kao pravi hit i preporučuju da s vremena na vreme nedelju dana pijete taj sveže ceđeni sok.

– Važno je naglasiti da zbog nekih sastojaka ovaj sok nikako ne treba da piju trudnice. Za druge čaša od 200 ml soka dnevno, ujutro na prazan stomak, značajno će doprineti detoksikaciji organizma. Ako vam ne prija ukus soka, možete da ga poboljšate tako što ćete mu dodati malo meda ili u sokovnik dodati jednu jabuku. Lekoviti sastojci celera najbolje ostaju očuvani u sveže isceđenom soku listova i stabljike, ali dobar je i sok od sirovog korena ili njihove kombinacije. Kada pravite sok, ne preterujte s listovima jer soku daju gorčinu – naglašava nutricionistkinja Jasna Vujičić.

Obilje organskog natrijuma u hrskavim stabljikama celera utiče na otklanjanje naslaga kalcijuma u zglobovima. Takođe, sadrži silicijum, koji može pomoći u regeneraciji oštećenih ligamenata i kostiju. Stabljike, kao i koren celera preporučuju se u ishrani svima koji pate od reumatizma, artritisa, anemije i visokog krvnog pritiska. Još neke od prednosti ovog povrća su da pospešuje varenje, sprečava migrene, opušta živce i čisti kožu. Kao odličan prirodni diuretik dobar je izbor za detoksikaciju organizma.

– Celer je alkalna, bazna hrana koja kao malo koja druga namirnica čisti jetru i krvotok od kiselina i toksina. Bogat je vitaminom A, magnezijumom i gvožđem, a sadrži kumarine, jedinjenja koja povoljno utiču na zdravlje srca i krvnih sudova. Ima značajna protivupalna svojstva, što ga čini esencijalnom hranom za one koji pate od autoimunih poremećaja – kaže naša sagovornica.

Najviše korisnih sastojaka celera nalazi se u sveže isceđenom soku listova i stabljike, a dobar je i sok od sirovog korena

Koren se uglavnom koristi za kuvanje supa i čorbi zajedno s drugim korenastim povrćem, ali sodlično se kombinuje i s mesom i ribom

Jasna Vujičić nutricionista

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.