Blic Zena

Za brži oporavak od svega žele

Čuva kosti, zglobove, smiruje... A tek što razveseli kad se onako drhturav pojavi na bolničkom tanjiru!

- Branka Gajić branka.gajic@bliczena.rs

Sigurno ste nekada gledali filmove u kojima pacijentu donose obrok u krevet. Možda niste obratili pažnju, ali u takvim scenama na poslužavni­ku uz jelo obavezno stoji i posuda sa želeom, najčešće drečavojar­kih boja. Iznenadiće vas činjenica da žele, osim što bojom i podrhtavan­jem razveseli bolesnika, ima zdravstven­u i nutritivnu funkciju i širok spektar lekovitih svojstava.

Za većinu je želatin providan tanki listić ili kesica s granulama jer ga u tom obliku kupujemo kada pravimo kolače, a žela-

tin se dobija dugotrajni­m kuvanjem životinjsk­ih kostiju, hrskavice i kože. Tokom kuvanja se izdvaja kolagen iz vlaknastih materija. Kada se industrijs­ki preradi, postaje takozvani želatin. Sastoji se od 99 odsto belančevin­a i sadrži obilje aminokisel­ina, glicina i prolina, koji su potrebni za optimalnu funkciju imunosiste­ma i regulaciju težine. Takođe, želatin daje dodatnu količinu protei-

na i kolagena, pomaže u apsorpciji drugih minerala, što povoljno utiče na zdravu kožu, kosu i nokte.

– Želatin može biti koristan za naš organizam. Želatin ima pozitivan uticaj na zdravlje kostiju i zglobova, zahvaljuju­ći glicinu može da pomogne u poboljšanj­u memorije, smirenju ali i kvalitnije­m snu. Žele se lako guta i lako vari pa ga brojne bolnice u svetu imaju na meniju. Prvenstven­o je dobar izvor proteina ne- ophodnih za oporavak, ali još jedan razlog je i taj što želatin sadrži glutaminsk­u kiselinu koja jača sluznicu creva – kaže Jovana Srejić Ferluga, nutricioni­sta-dijetetiča­r.

I u industriji lepote se koristi, najčešće u preparatim­a protiv bora i celulita, a poboljšava i kvalitet kose.

Na tragu svega ovoga je i svetska popularnos­t bujona, supe kuvane isključivo od goveđih šupljih kostiju. U njihovom središtu se krije pravo blago.

 ??  ??
 ?? Jovana Srejić
Ferluga nutricioni­sta
-dijetetiča­r ??
Jovana Srejić Ferluga nutricioni­sta -dijetetiča­r

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia