Za brži oporavak od svega žele

Čuva kosti, zglobove, smiruje... A tek što razveseli kad se onako drhturav pojavi na bolničkom tanjiru!

Blic Zena - - Zdrava Ishrana - Branka Gajić [email protected]

Sigurno ste nekada gledali filmove u kojima pacijentu donose obrok u krevet. Možda niste obratili pažnju, ali u takvim scenama na poslužavniku uz jelo obavezno stoji i posuda sa želeom, najčešće drečavojarkih boja. Iznenadiće vas činjenica da žele, osim što bojom i podrhtavanjem razveseli bolesnika, ima zdravstvenu i nutritivnu funkciju i širok spektar lekovitih svojstava.

Za većinu je želatin providan tanki listić ili kesica s granulama jer ga u tom obliku kupujemo kada pravimo kolače, a žela-

tin se dobija dugotrajnim kuvanjem životinjskih kostiju, hrskavice i kože. Tokom kuvanja se izdvaja kolagen iz vlaknastih materija. Kada se industrijski preradi, postaje takozvani želatin. Sastoji se od 99 odsto belančevina i sadrži obilje aminokiselina, glicina i prolina, koji su potrebni za optimalnu funkciju imunosistema i regulaciju težine. Takođe, želatin daje dodatnu količinu protei-

na i kolagena, pomaže u apsorpciji drugih minerala, što povoljno utiče na zdravu kožu, kosu i nokte.

– Želatin može biti koristan za naš organizam. Želatin ima pozitivan uticaj na zdravlje kostiju i zglobova, zahvaljujući glicinu može da pomogne u poboljšanju memorije, smirenju ali i kvalitnijem snu. Žele se lako guta i lako vari pa ga brojne bolnice u svetu imaju na meniju. Prvenstveno je dobar izvor proteina ne- ophodnih za oporavak, ali još jedan razlog je i taj što želatin sadrži glutaminsku kiselinu koja jača sluznicu creva – kaže Jovana Srejić Ferluga, nutricionista-dijetetičar.

I u industriji lepote se koristi, najčešće u preparatima protiv bora i celulita, a poboljšava i kvalitet kose.

Na tragu svega ovoga je i svetska popularnost bujona, supe kuvane isključivo od goveđih šupljih kostiju. U njihovom središtu se krije pravo blago.

Jovana Srejić Ferluga nutricionista -dijetetičar

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.