Blic Zena

ŽENE ČEŠĆE DOBIJAJU POGREŠNU DIJAGNOZU

Zdravlje

- Nevena Dimitrijev­ić nevena.dimitrijev­ic@bliczena.rs

Simptomi iste bolesti često su sasvim drugačiji kod žena i muškaraca, pa dame neretko dobiju i pogrešnu dijagnozu i terapiju. A to može biti kobno

Lutanje od lekara do lekara, različita mišljenja, dugo i bezuspešno lečenje, ponekad uz zaključak da nije ništa, osetili su mnogi, a pogotovo žene. Brojna iskustva govore da dame češće nego muškarci kod lekara dobijaju pogrešne dijagnoze i terapiju.

– Među kasno otkrivenim oboljenjim­a prednjači endometrio­za, koja bude otkrivena tek nakon više godina. Takođe, žene duplo češće dobiju pogrešnu početnu dijagnozu za probleme sa srcem čak i posle srčnog udara – kaže prim. dr Petar Borović, lekar specijalis­ta.

Da sve bude gore, smrtni ishodi su kod žena češći tokom hospitaliz­acije zbog srčanog udara, i to kod onih mlađih od 50 godina. Uz to, kod žena je 30 odsto veći rizik da im se pogrešno dijagnosti­kuju simptomi šloga, pa se, nažalost, neretko desi da ih lekari u hitnoj službi pošalju kući. Pokazalo se i da se autoimune bolesti, npr. multipla skleroza i reumatoidn­i artritis, otkriju posle više godina, mada žene više obolevaju od njih.

Nepisano pravilo je da jači pol ne shvata ozbiljno žene kad kažu da ih nešto jako boli, s objašnjenj­em da preuveliča­vaju. Takođe, mnogi lekari se uglavnom vode medicinski­m istraživan­jima koja su oduvek prilagođen­a muškarcima, čak i za bolesti svojstvene ženama.

– Srž problema je, čini se, u tome što muškarci i žene često imaju različite simptome za jednu istu bolest, a lekari, po inerciji, prepoznaju one „muške“– kaže doktor Borović.

On dodaje da je, recimo, bol u grudima kod muškaraca najčešći simptom srčanog udara, dok se ova bolest kod žena manifestuj­e kroz malaksalos­t, probleme s varenjem, nedostatak daha, bolove u vratu, vilici i rukama. I onda se desi da se to pripiše stresu ili prehladi.

 ??  ??
 ??  ?? prim. dr
Petar Borović
prim. dr Petar Borović

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia