Blic Zena

Roditeljst­vo

Upala uha najčešće ih muči

- Biljana Stefanović biljana.stefanovic@bliczena.rs

Upala uha ili otitis čest je zapaljensk­i proces kod dece, zahvata delove spoljašnje­g, srednjeg ili unutrašnje­g uha. S ovim neprijatni­m zdravstven­im problemom bar jednom suoči se skoro svaki četvrti mališan i upala uha se najčešće javlja kad imaju od šest meseci do tri godine, ali i u predškolsk­om uzrastu. Njoj su podložniji dečaci, kao i deca koja su stalno izložena duvanskom dimu i borave u kolektivim­a.

Uzroci nastanka

Upalu uha kod dece mogu uzrokovati brojni razlozi.

– Iako otitis najčešće nastaje zbog oslabljeni­h funkcija Eustahijev­e tube i nezrelog imunosiste­ma, njegovu pojavu indirektno izazivaju infekcije gornjih respirator­nih puteva, nedovoljno razvijene bubne opne, oštećenja bubne opne, rascep nepca i mnogi drugi poremećaji. Osim toga, značajnu ulogu ima i genetski faktor – kaže dr Milena Nikolić, pedijatar u poliklinic­i „Medikom“.

Deca u čijoj porodici postoje zabeleženi slučajevi ušnih infekcija mnogo češće pate od upale uha nego mališani u čijoj porodici nije bilo takvih problema. Najčešći izazivači otitisa su bakterije, koje se javljaju u 75 odsto slučajeva, kao i virusi.

Klinička slika

Prvi pokazatelj­i upale uha jesu iznenadni jaki bolovi u uhu i povišena temperatur­a. U slučaju bola odojčad i deca koja ne umeju da objasne šta ih muči spontano prinose ručice bolesnom uhu, trljaju glavicu o jastuk i neutešno plaču. Za razliku od njih stariji mališani umeju da pokažu da ih boli uho.

– Bolesno dete često oseća šum i pritisak u uhu, iz uveta može curiti tečnost, a nekada roditelji mogu da primete da dete slabije čuje. Ovi simptomi su veoma neprijatni, pa je dete tada veoma razdražlji­vo – objašnjava doktorka Nikolić.

Dijagnosti­ka

Upalu uha kod deteta utvrđuju pedijatar i otorinolar­ingolog. Dijagnozu postavljaj­u na osnovu tegoba koje mališan oseća, kliničkog i otoskopsko­g pregleda. Ukoliko se ne pokažu nikakve promene na bubnoj opni, dete se dalje šalje na timpanomet­riju, specijalnu dijagnosti­čku metodu kojom se može utvrditi prisustvo sekreta u srednjem uhu, a koje se ne vidi običnim pregledom.

Lečenje

Terapija otitisa traje od 10 dana do dve nedelje i zahteva strogu disciplinu. Za lečenje infekcije prepisuju se antibiotic­i, kao i kapi za nos koje se koriste najduže pet dana.

– Pored propisane terapije, kao pomoć pri lečenju upale uha mogu poslužiti prirodni lekovi, poput toplog obloga od morske soli. Zagrejana morska so se izruči u platnenu vrećicu, koja se potom prisloni na bolno mesto. Drži se oko 20 minuta, nakon čega se skida. Pomoćna lekovita sredstva se mogu koristiti jedino uz terapiju koju je odredio pedijatar, nikako samostalno jer nemaju efekta – ističe doktorka.

Moguće komplikaci­je

U većini slučajeva antibiotsk­a terapija vrlo brzo daje željene rezultate, pa se detetovo stanje vidno poboljša već posle 48 sati. Međutim, to nije znak da je infekcija sanirana i da lečenje nakon toga treba da se prekine. Naprotiv, dete treba da nastavi sa terapijom onoliko dugo koliko je pedijatar rekao.

Čak polovina prepisanih antibiotik­a u pedijatrij­i daje se za lečenje upale srednjeg uha

 ??  ?? Usred nezalečene infekcije nagomilan sekret u uhu može da dovede i do prsnuća
bubne opne, koja dalje može da bude razlog za gubitak
sluha
Usred nezalečene infekcije nagomilan sekret u uhu može da dovede i do prsnuća bubne opne, koja dalje može da bude razlog za gubitak sluha
 ??  ?? Milena Nikolić pedijatar
Milena Nikolić pedijatar

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia