Blic Zena

Muškarac nedelje: Kornelije Bata Kovač

Plakao sam zbog Jesenjinov­ih stihova

-

Sa 14 godina napisao je prvu kompozicij­u, bio u „Indeksima“, pa osnovao „Korni grupu“. Ove godine proslaviće pola veka od osnivanja, i to koncertom u Beogradu 31. januara

Note su od njega stvorile jednog od prvih jugosloven­skih rokera, kompozitor­a, pijanistu, klavijatur­istu, tekstopisc­a, producenta, istraživač­a muzičkih polja. Njegove pesme našle su se u repertoaru najznačajn­ijih pevača 20. veka. Sa 14 godina napisao je prvu kompozicij­u „Pusti trotoari“, svirao u subotičkoj gimnaziji na popodnevni­m čajankama, bio u „Indeksima“, osnovao „Korni grupu“. Sa članovima tog benda će posle tri decenije pauze nastupiti 31. januara 2019. godine u Centru „Sava“i proslaviti pola veka od osnivanja. On je Kornelije Bata Kovač i spreman je da ostane na sceni.

Kako teku pripreme za koncert?

– Danima raspisujem muzički materijal za članove „Korni grupe“i koncert 31. januara. Težak je to materijal muzičarima, meni još teži. Nastao je između 1968. i 1974. Ako se dogovore članovi benda, možda nastavimo da nastupamo i posle koncerta povodom našeg jubileja. Radova- lo bi me to.

Šta ste kao dete maštali da postanete profesiona­lno?

– Poslastiča­r. A odustao sam i od još privlačnij­eg zanimanja, a to je džez muzičar, koji realno nisam nikada u potpunosti postao.

Gde i kad ste prvi put nastupili na sceni?

– Na pozornici relativno male scene sa klavirom, kad su me drugovi nagovorili da sviram svoju tada jedinu kompozicij­u „Pusti trotoari“. Kasnije sam otkrio da je to običan plagijat jedne francuske šansone.

Da li ste nekad plakali pišući pesmu?

– Pesnik Sergej Jesenjin je bio krivac za suze koje su mi krenule kad sam stigao do srednjeg dela njegove „Keruše“. A sve njegove druge pesme pomogle su mi da napišem kompletnu muziku za mjuzikl „Ispovesti jednog mangupa“.

Napisali ste i hit „Moja generacija“. Na šta vas asocira vaša generacija?

– Na moje rođenje 1942. u Nišu i na roditelje. „Korni grupa“je s pesmom „Generacija ’42“1974. učestvoval­a na Evroviziji u Brajtonu, u Engleskoj. Bili smo tek 12. po rang-listi, ali upoznali smo izvođače grupe „Aba“i tada veoma zgodne devojke Agnetu i Ani.

Kome biste posvetili najdražu pesmu?

– Svojim ćerkama, Aleksandri, Kristini i najmlađoj Anji. I, naravno, unuci Tari. A posebnu novu pesmu mojoj supruzi Sneški. Tu pesmu će pevati Bisera Veletanlić.

Kako provodite slobodno vreme?

– Vrlo ga malo imam zato što se trudim da se maksimalno nađem u radu koji volim. Kad imam predah, čitam knjige, gledam TV kanale na mađarskom, italijansk­om i španskom jeziku. Volim italijansk­i i tako pokušavam da ga učim.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia