Blic Zena

Reportaža Kuća kao najlepši novogodišn­ji dar

Tri sestre, Anđela, Emilija i Milica, i njihova mama Jelena dobile su najlepši novogodišn­ji poklon – prostor u kome će moći da žive onako kako zaslužuju

- Radoman Irić redakcija@bliczena.rs

Desetogodi­šnja Anđela i njene sestre Emilija (12) i Milica (15) nedavno su dobile ključeve od nove kuće koju im je poklonila „Blic fondacija“. Time je završena agonija duga deset godina, koliko su one s majkom Jelenom Mitrović (32) živele u sobičku od 12 kvadrata, bez vode i kanalizaci­je. I bez podrške glave porodice, Igora, koji je deset godina ranije stradao u saobraćajn­oj nesreći.

– Deca su odrasla u vlažnoj sobici, a ja sazrela. Sve što smo imali bilo je među ta četiri zida – tiho priča Jelena.

Sa 14.000 dinara socijalne pomoći, 8.300 dinara dečjeg dodatka i jednim obrokom u narodnoj kuhinji, sve ostale muke ovoga sveta pale su na krhka Jelenina leđa. Međutim, sada, zahvaljuju­ći „Blic fondaciji“, ove četiri heroi- ne počinju nov život u novoj kući od 60 kvadrata i placem nešto većim od 1.000 metara kvadratnih.

– „Blic fondacija“je pre tri godine pokrenula akciju pomoći ovoj porodici. Devojčice su malo duže čekale na kuću jer porodica nije imala bukvalno ništa. Prvo smo morali da nađemo plac na kojem bismo gradili, a onda da započnemo gradnju. Zahvaljuju­ći opštini Bujanovac, predsednik­u Šaipu Kamberiju i njegovom zameniku Stojanči Arsiću, kao i pomoći Koordinaci-

onog tela za Preševo, Bujanovac i Medveđu, od opštine smo dobili veliki plac i sve potrebne dozvole za gradnju kuće – kaže Ljiljana Knežević, izvršna direktorka „Blic fondacije“.

Sreći Mitrovića nigde kraja. I dok starije Milica i Emilija skoro na prstima šetaju i razgledaju svaki detalj u novoj kući koju su dobile za Novu godinu, najmlađa Anđela ne može da sakrije sreću.

– Kako to kuća može da bude novogodišn­ji poklon? Mi smo u školi učili da se za poklon dobijaju bombone, čokolade, mace, kuce... – kaže devojčica.

Njih tri više neće spavati s majkom u dva kreveta i jednoj sobi. Svaka ima svoju sobu, ormar, radni sto. Život će im se iz korena promeniti. Već su odredile koja je čija soba, svaka sedi na svom krevetu i gricka slatkiše iz novogodišn­jih paketića koje je za njih spremio „Štark“.

– One će konačno uz svoju majku da odrastaju u uslovima dostojnih ljudi. Nadamo se da će ljudi dobre volje prepoznati naš rad i pridružiti nam se kako bismo zajedno pomogli nekoj drugoj deci koja su u nevolji – kaže na kraju Ljiljana Knežević, direktorka „Blic fondacije“.

 ??  ?? Nova kuća porodice Mitrović u centru Rakovca potpuno je opremljena nameštajem. Spavaće sobe, ormare i radne stolove poklonila
je kompanija „Forma Ideale“,
a firma „Liber Novus“donirala
je nameštaj za kuhinju, trpezariju i dnevni boravak, kao i belu tehniku
Anđela, Emilija, mama
Jelena i Milica sa Ljiljanom Knežević, izvršnom direktorko­m
„Blic fondacije“
Nova kuća porodice Mitrović u centru Rakovca potpuno je opremljena nameštajem. Spavaće sobe, ormare i radne stolove poklonila je kompanija „Forma Ideale“, a firma „Liber Novus“donirala je nameštaj za kuhinju, trpezariju i dnevni boravak, kao i belu tehniku Anđela, Emilija, mama Jelena i Milica sa Ljiljanom Knežević, izvršnom direktorko­m „Blic fondacije“
 ??  ?? Iz vlažne
sobice od 12 kvadrata
porodica Mitrović seli se u novu kuću
Iz vlažne sobice od 12 kvadrata porodica Mitrović seli se u novu kuću

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia