Blic Zena

Zlatni saveti za stanovanje

Feng šui na japanski način

-

SVETLOST STARIJI VOLE SUNCE

Starijima prija sunce. Soba u kojoj starije osoba provode vreme preko dana treba da bude na jugoistoku. Pošto starije osobe ustaju rano, one vole da odmah ugledaju sunce, koje je njihov izvor snage i jedna od najjačih veza sa životom. Sunce im obasjava sobu i čitavog dana, kada je visoko na nebu. Sunčeva toplota može da bude nesnosna samo u vreme zalaska, a to je na zapadu. Ako je soba u kojoj žive starije osobe okrenuta prema bašti, osobe koje žive u njoj doživeće pravu sreću.

PROSTOR VELIKE SOBE SU NAJBOLJE

Ako u kući preovladav­aju male prostorije, takva kuća donosi nesreću svojim ukućanima. Ma koliko malo nameštaja imali, sobe su tesne, u njima nema dovoljno prostora za boravak, spavanje, kretanje, pa se u njima ljudi ne osećaju dobro. Zbog mnogo zidova, malo otvora, vazduh je ustajan u kući, pa tako nije ni zdrav. Kada je kuća velika i prostrana a u njoj ne stanuje mnogo ljudi, takva kuća takođe nije srećna. Suviše prostrana kuća od domaćice zahteva mnogo rada u održavanju, one brzo obolevaju i životni vek im je kraći. Kuća puna dece je srećna kuća, kuća u koju gosti dolaze, kuća puna živosti.

PROZORI PROVETRAVA­JTE KUĆU REDOVNO

Prozore u kući najbolje je postaviti tako da može da se provetrava u pravcu sever–jug. To je veoma dobro za stanovanje. Veliki prozori treba da se prave na istoku, preko jugoistoka, do jugozapada, ali nikako ne smeju da budu na zapadu. Provetrava­nje prostorija i prirodno strujanje vazduha u njima jedan je od najvažniji­h uslova za zdravo i dobro stanovanje.

BOJE KUĆE ŽUTA IZAZIVA STRES

Kad malate fasadu, ne preterujte sa žutom bojom, jer će vas podstaći na suvišne brige, bićete stalno pod jakim stresom i samim tim izloženi bolestima. Kuhinja ne sme da se kreči tamnim bojama, jer su one izvor loše energije. Zidove okrečite u pastelne nijanse, pa ćete imati dobro varenje, dobro opšte zdravlje, pa i raspoložen­je.

MATERIJALI ZA KUĆU DRVO ČUVA ZDRAVLJE

Ako imate problema sa jetrom, okružite se drvenim nameštajem i predmetima. Energija drveta blagotvorn­o utiče na unutrašnje organe, posebno na jetru i žuč. Ukoliko imate problema s astmom, škripanjem u plućima ili kratko dišete, u dom unesite što više metalnih predmeta. Energija metala pospešuje disanje. Mermer i kamen su pak dobri za one koji su često žedni.

PODOVI

Kuća s podom koji je izdignut iznad zemlje može se smatrati srećnom kućom – takve kuće nikada nisu vlažne zbog dobrog provetrava­nja. Kuće s niskim podovima, u nivou zemlje, ili čak ispod njega, vlažne su i nisu pogodne za život. Kad je pod visok, čak i ako vlaga uđe, lako se isuši. Ako se na južnoj strani kuće napravi velika nastrešnic­a, to je dobro za kuću. Nastrešnic­a zaustavlja suviše jako sunce, a kada pada kiša, prozori na južnoj strani mogu da ostanu otvoreni, pa tako svežina ulazi u kuću.

Ono što je Kinezima feng šui, to je Japancima fusuigaku, vrsta učenja o tome kako prostor treba da se koristi. Isprobajte ga, videćete, isplati se IZDIGNUTI PODOVI DONOSE SREĆU

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia