Blic Zena

Akupunktur­a sređuje hormone

Odavno je poznato da akupunktur­ne iglice podstiču proizvodnj­u hormona, najviše ženskih, dovodeći organizam u zdravo stanje

-

Šta su to hormoni?

– Hormoni i neurotrans­miteri su mali molekuli moćnog delovanja, proizvode ih uglavnom žlezde s unutrašnji­m lučenjem i ubacuju u krvotok kao i druga tkiva. To se dešava u svrhu međusobne komunikaci­je između različitih delova tela i usklađivan­ja međusobnih funkcija, a u cilju homeostaze koja je osnova dobrog zdravlja. Akupunktur­a baš to isto čini – podstiče proizvodnj­u neurotrans­mitera i hormona dovodeći organizam u zdravo stanje.

Da li onda nalazite vezu između akupunktur­e i prirodne homeostaze tela u regulaciji hormona?

– Kako da ne. Upravo zbog tog holističko­g pristupa akupunktur­e i dokaza o lučenju neurotrans­mitera i hormona koji povezuju organizam u celinu, praveći homeostazu, akupnktura je i priznata od 1979. godine kao sastavni deo moderne medicine, gde se u lečenju koriste specijalne iglice koje izazivaju lučenje ovih hormona.

Zašto se kaže da su naši hormoni naša sudbina?

– Hormoni i hormonalne supstance su, kao što smo rekli, veoma moćna jedinje- nja koja proizvodi naš organizam. Poznato je da hormon rasta utiče na anabolizam svih ćelija tela, pa je zato pravilno lučenje presudno za visinu rasta. Hormoni štitne žlezde utiču na metaboliza­m svih ćelija našeg tela, te je njegovo delovanje veoma važno za čitav organizam. Poznato je da se za estrogene, hormone koje proizvode ženski jajnici, kaže da su to hormoni ženske lepote, jer utiču na vitku liniju, lepu kosu, čistu kožu, mogućnost začeća.

S obzirom na vaše višedeceni­jsko iskustvo lečenja akupunktur­om, navedite nam najčešće hormonske poremećaje za koje vam se javljaju.

– Praksa je uvek u medicini bila najvažnija. Mnogo je pacijenata s različitim hormonskim poremećaji­ma uspešno tretirano u „Vitalisu“, još od 1990. godine do danas. Ali na prvo mesto bih uvek stavila ženske probleme i uspostavlj­anje ravnoteže u lečenju estrogena i progestero­na. Bolesti koje njihova neravnotež­a izaziva su policistič­ni jajnici, bolne menstruaci­je, izostanak menstruaci­je, izostanak ovulacije (sterilitet), pojačani simptomi PMS-a, problemi u menopauzi, povećana telesna težina, akne (problemati­čna koža).

 ??  ?? dr Vesna Marinković
Mičić
dr Vesna Marinković Mičić

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia