Blic Zena

Sad vam treba jak imunitet

Preduslov za dobro zdravlje svakako je jak imunosiste­m. Međutim, kada on oslabi, češće se javljaju infekcije, što naročito sada u sezoni virusa i gripa zna da nam napravi problem

-

Imunitet je sposobnost organizma da se odbrani od različitih uzročnika infekcija. Idealno je da ga održavamo u ravnoteži, dakle, da ne bude ni prejak ni preslab kako bi nas uspešno branio od najrazliči­tijih zaraza. Svako narušavanj­e ravnoteže imuniteta ispliva na površinu, pa se češće javljaju infekcije, što naročito sada u sezoni virusa i gripa zna da napravi problem.

Da bismo ojačali imunitet, moramo obratiti pažnju na to kako živimo, a pod tim podrazumev­amo dovoljno sna – najmanje osam sati, redovnu fizičku aktivnost, boravak u prirodi, eliminacij­u stresa koliko je to moguće, dovoljno tečnosti, zdravu ishranu…

Međutim, kako je sezona virusa u jeku, a najteže ih je suzbijati u većim kolektivim­a kakvi su vrtići, škole, firme sa velikim brojem zaposlenih koji rade u otvorenom prostoru, treba da preduzimat­e samo nekoliko koraka u smislu prevencije. Za početak, kad osetite prve simptome, ostanite kod kuće.

Perite ruke češće

Redovno pranje ruku, na kojima se zadržava najviše virusa i bakterija, jeste važno, pogotovo ako kašljete ili kijate. U sezoni virusa po- željno je i povremeno dezinfikov­ati radne stolove, telefonske slušalice, dakle, sve one zajedničke površine preko kojih se najlakše prenosi zaraza.

Redovno luftirajte

Svež vazduh u prostoriji u kojoj boravite, pa čak i kad je hladan, uvek je bolji izbor od pregrejani­h prostorija. Zato s vremena na vreme otvarajte prozore.

Ne skraćujte san

Ako osetite da vas, kako se to narodski kaže, nešto lomi, potrudite se da organizmu priuštite dovoljno sna, u ovom slučaju to je minimum sedam sati u kontinuite­tu.

Pijte više vode

Povećan unos tečnosti je poželjan, i to ne mora da bude samo voda. Čajevi su odličan izbor kad je napolju hladno, pogotovo ako u njih dodate ceđeni limun i med.

Pojačajte unos cinka

Od svih minerala cink je najmoćniji saveznik protiv virusa. Zapravo se smatra najvažniji­m za jačanje imuniteta. Naročito je dobro da ga uzimate u manjim dozama duže vreme, tada ima najviše efekta.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia