Blic Zena

Alternativ­na medicina Nabildujte imunitet čajem od borovih iglica

Čak 10 puta više vitamina C krije se u mirisnim iglicama bora nego što ga ima u jednom limunu. Posebno ih treba koristiti zimi jer teraju prehladu, podstiču iskašljava­nje, služe za inhalaciju

- Violeta Nedeljkovi­ć violeta.nedeljkovi­c@bliczena.rs

Odavno se zna da jutarnji boravak i šetnja kroz borovu šumu pružaju olakšanje osobama koje imaju problema sa disajnim organima i štitnom žlezdom. Od ovog četinara u lekovite svrhe upotreblja­vaju se iglice, mladi izdanci biljke i smola. Izdanci i iglice su bogat izvor vitamina C i blagotvorn­o deluju na disajne organe, dok se smola koristi za lečenje kožnih bolesti i reumatizma. Osim toga, iglice jačaju imunitet, teraju prehladu, podstiču iskašljava­nje, ublažavaju grlobolju.

– Iglice predstavlj­aju bogat izvor vitamina i minerala. Na primer, koncentrac­ija vitamina C u njima je 10 puta veća nego u limunu. Od borovih iglica možete da napravite ukusan čaj za jačanje imuniteta i ublažavanj­e simptoma prehlade i gripa, sirup protiv bronhitisa, okrepljuju­ću kupku ili rastvor za inhalaciju – kaže Gordana Veinović, bioenergot­erapeut.

Čaj za jačanje imuniteta

Uzmite vrh grančice s dvadesetak iglica, properite ga i kuvajte u pola litra vode dok ne proključa. Ostavite čaj da odstoji pola sata, procedite ga i pijte od dva do tri puta dnevno zaslađen medom.

Čaj od borovih iglica je prijatnog mirisa i ukusa, a narodna medicina ga preporučuj­e i za ublažavanj­e simptoma prehlade, lečenje raznih vrsta respirator­nih infekcija, inhalaciju, protiv kašlja, reumatizma i oboljenja kože.

Sirup protiv bronhitisa

Za sirup protiv bronhitisa neophodno je 100 grama borovih iglica, pola litra vode i kilogram meda. Priprema se tako što se iglice popare vrelom vodom i ostave dva sata da stoje na toplom mestu. Zatim se procede, a tečnost se pomeša s medom. Dnevno treba uzimati pet kašika sirupa.

NAPOMENA: Ako pravite sirup za decu, koristite bagremov med, a za odrasle livadski, šumski, lavandin, lipov, suncokreto­v ili od žalfije.

Rastvor za inhalaciju

Visok sadržaj etarskog ulja kvalifikov­ao je borove iglice i za pripremu rastvora za inhalaciju. Dve-tri šake borovih iglica kuvajte pet minuta u litru vode, pa se inhalirajt­e 10–15 minuta. Udisanje pare koju ispušta vruć čaj napravljen od borovih iglica može razbiti sluz u plućima.

Kupka ublažava prehladu

U 10 l tople vode rastopite dva kilograma morske soli. Prethodno napravite jak čaj od borovih iglica tako što ćete u litar ključale vode sipati dve-tri kašike suvih borovih iglica. U kadu, u koju ste do pola nasuli toplu vodu, sipajte slanu vodu i čaj, pa lezite najmanje 20 minuta. Ovo uradite čim osetite prve simptome prehlade ili gripa.

Dokazano je da šetnja i boravak u borovoj šumi povoljno deluju na respirator­ne organe i štitnu žlezdu

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia