Blic Zena

Profesorka od milion dolara

Kada sam čula da je u konkurenci­ji bilo 10.000 nastavnika iz celog sveta, mogu samo da kažem da mi je čast što sam se našla među prvih 50, kaže Katarina i dodaje da je ipak najvažnije da je đaci obožavaju, a kolege cene

- Violeta Nedeljkovi­ć violeta.nedeljkovi­c@bliczena.rs

Profesorka informatik­e Katarina Veljković (42) iz Prve kragujevač­ke gimnazije plasirala se među 50 najboljih nastavnika na svetu i ušla u trku za prestižnu nagradu „Global Teacher Prize“vrednu milion dolara. Katarina je omiljena profesorka u kragujevač­koj gimnaziji, a njeni đaci i kolege veruju da će baš ona biti proglašena za najbolju.

Takmičenje „Global Teacher Prize“postoji već pet godina, a cilj mu je da pronađe i nagradi najbolje nastavnike na svetu i da pokaže da je njihova profesija jedna od najvažniji­h u svakoj zemlji. Dosadašnji pobednici ovog takmičenja dolaze iz Sjedinjeni­h Američkih Država, Palestine, Kanade i Ujedinjeno­g Kraljevstv­a, a sada priliku da bude broj jedan ima i Srbija.

– Udruženje „Živojin Mišić“već pet godina proglašava 10 najboljih nastavnika u Srbiji. Od prošle godine ovo udruženje je član takmičenja „Global Teacher Prize“, koje organizuje Fondacija „Varkey“. Tako je projekat „Najbolji edukatori Srbije“postao prekvalifi­kaciono takmičenje za „National Teacher Prize“. Ove godine fondacija je nominovala nas troje, Tatjanu Marković Topalović, profesorku fizike iz Šapca, Dragana Kuveljića, učitelja iz Prijepolja, i mene – priča profesorka Katarina Veljković.

Sa đacima pravim robote od lego kockica

Pravo učešća na konkursu za „National Teacher Prize“imaju svi učitelji, nastavnici i profesori osnovnih i srednjih škola koji su dobitnici nagrade „Najbolji edukatori Srbije“.

– Kada sam čula da je u konkurenci­ji bilo 10.000 nastavnika iz celog sveta, mogu samo da kažem da mi je čast što sam se našla među prvih 50. Krajem februara biće proglašeno 10 najboljih na svetu, a u martu, na završnoj ceremoniji u Dubaiju, znaće se ko je najbolji od najboljih – kaže profesorka.

Ne krije sreću što njeni đaci i kolege smatraju da je nagrada zaslužena.

– Stalno me pitaju: „Nastavnice, kad ćete da častite?“Baš se vidi da mi čestitaju od srca i srećna sam zbog toga.

Ovakva nagrada pokazuje nam da je naša profesija jedna od najvažniji­h u svakoj zemlji, kaže Katarina

Krajem februara biće proglašeno 10 najboljih nastavnika na svetu, a u martu na završnoj ceremoniji u Dubaiju znaće se ko je najbolji od najboljih i kome ide milion dolara

Nije, kaže, planirala da radi u prosveti, ali se u ovaj poziv zaljubila čim je uzela dnevnik u ruke. U nastavu je uvela gomilu novina – sa učenicima je napravila robota od lego kockica i virtuelnu učionicu. Zajedno su razvili pametnu košnicu, predstavlj­enu na Evropskom takmičenju učeničkih kompanija, kao i pametnu baštu i naočare za slepe i slabovide.

– Koristeći lego kockice, učenici dizajniraj­u uređaje koji rešavaju najrazliči­tije zadatke, od kretanja po određenoj putanji do sortiranja predmeta po boji ili veličini. Sve su to zadaci s kojima će se sretati kada uđu u svet odraslih i zaposle se. Kreirala sam i virtuelnu učionicu za đake koji duže vremena izostaju sa nastave, zbog bolesti ili usavršavan­ja.

To je prostor u kome je učenicima znanje nadohvat ruke, u okruženju koje je njima blisko, od lekcija, kvizova, interaktiv­nih radionica, foruma, upitnika...

– Pokazalo se da je ovaj pristup nastavi odlična ideja, naročito kada je jedna moja učenica odsustvova­la zbog sportskih obaveza celo jedno polugodišt­e.

Za Katarinu dobar nastavnik mora da bude vredan, da uči od svojih đaka, da se stalno usavršava, da razmišlja unapred 10 godina o novinama u oblastima koje predaje i da đacima bude saradnik u procesu učenja.

Skupljam makete aviona

Završila je Drugu kragujevač­ku gimnaziju, a potom i Prirodno-matematičk­i fakultet u Kragujevcu.

– Tokom školovanja učila sam onoliko koliko mi je bilo potrebno i uglavnom ono što mene interesuje. Volela sam prirodne nauke i istoriju.

Već 17 i po godina Katarina radi u prosveti, a učionica je njen drugi dom. Prvo je predavala u Srednjoj stručnoj školi, bivšoj Politehnič­koj, a poslednjih pet godina je u Prvoj kragujevač­koj gimnaziji. Detinjstvo pak pamti po bezbrižnos­ti i nestašluci­ma. – Igra mi je uvek bila na prvom mestu, za razliku od moje sestre Jelene, doktora tehničkih nauka, koja je volela da uči – smeje se.

Obožava da provodi vreme sa sestričino­m Natalijom, da se igra sa maltezerko­m Libi, da sa suprugom Slobodanom obilazi grčka ostrva, da čita naučnu fantastiku, ide u pozorište i bioskop...

– Imam i jedan pomalo neobičan hobi. Volim da skupljam makete aviona i da ih pravim. Već ih imam stotinak.

 ??  ??
 ??  ?? Za Katarinu dobar nastavnik mora da bude vredan, da uči od svojih đaka i da se stalno usavršava
Za Katarinu dobar nastavnik mora da bude vredan, da uči od svojih đaka i da se stalno usavršava
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia