Blic Zena

Vesna Dimić Izvorna muzika je i za mlade

Vesna Dimić, izvođač narodne muzike

- Ana Vodinelić redakcija@bliczena.rs

Najviše me sluša sredovečna i starija publika, ali primećujem da se i mladi sve više interesuju za izvornu muziku, što me mnogo raduje, kaže Vesna

Neodoljiv je glas Vesne Dimić Dimke (46) kad zapeva izvorne pesme „Ko pokida sa grla đerdane“, „Magla padnala“, „Bolna leži Anđelija mlada“, „Jesenje lišće“, „Dve krvave ruže“, „Te oči tvoje zelene“, „Ima dana“, „Kasaba“, „A što ti je, mila kćeri“... Virtuoznom interpreta­cijom upisala se kao solista u Radio Beogradu, Radio-televiziji Novi Sad i Radio-televiziji Beograd.

– Odmalena pamtim da se u našoj kući stalno pevalo i slavilo. Rado sam slušala izvorne narodne pesme. Pogotovo mi je bio merak da slušam kako ih peva moja baka Radmila Dimić, koja je posle rata bila među prvim solistima Radio Beograda i pronela srpski izvorni melos kroz sve kontinente, pogotovo vrsnim interpreta­cijama izvornih pesama iz Šumadije i Gruže – ponosno priča Vesna.

Verovala sam da ću biti pravnica

Nasledila je pevački dar i od tetke Dubravke Dimić, pevačice zabavnih nota, koja je bila popularna početkom 70ih, kada je snimila jedan singl, a zatim se posvetila studijima prava i toj profesiji.

Prava su bila i Vesnina prva želja iz detinjstva, ali se na kraju opredelila za pevanje. Učila je da svira klavir u MŠ „Vojislav Vučković“i školovala glas u MŠ „Josip Slavenski“i na master klasu na Akademiji Gitis u Moskvi.

– Kao dete sam verovala da ću se baviti pravima. Život je izabrao drugačije. Imala sam sreću da kao početnica u pevanju pohađam školu Žarka Milanovića, violiniste RTB-a, od kog sam učila interpreta­ciju, pravilnu dikciju i ornamentik­u.

Danas Vesna peva pesme iz cele Srbije, Makedonije, romske... Nastupa na brojnim kulturnim manifestac­ijama

Bio je pravi merak slušati baku Radmilu kako izvodi melos Šumadije i Gruže, seća se Vesna, koja je od nje nasledila pevački gen

na Kolarcu, u Domu sindikata, beogradsko­m Narodnom pozorištu, na svetosavsk­im balovima u Budimpešti, Parizu…

– Balkan na malom prostoru nudi mnoštvo različitih melosa. Na mom repertoaru zastupljen­e su pesme iz centralne Srbije i gradske pesme i romanse. Pevam i šansone, starograds­ke, španske i italijansk­e pesme, pop i džez su standardi – priča.

Duet s prijatelji­com ima posebne čari

Sa Biljanom Petković, solistom RTS-a, prijatelji­ca je 16 godina. Često nastupaju zajedno. Snimile su CD sa šumadijski­m pesmama uz pratnju Velikog tamburaško­g orkestra Radio-televizije Vojvodine.

– Publika tvrdi da smo nas dve među najlepšim srpskim ženskim duetima. Zakazani su nam koncerti u Beogradu i Novom Sadu u 2019. Najradije se raspevavam i pripremam s njom i za samostalne nastupe. Naša publika je pretežno sredovečna i starija, ali primećujem da se i mladi interesuju za izvornu muziku.

Trenutno Vesna snima novi CD „Jesenje lišće“sa starograds­kim pesmama i romansama s Velikim narodnim orkestrom RTS-a u izdanju PGP RTS-a.

Dar za pevanje prenela na sinove

Najveća pokretačka energija su joj sinovi Nikola i Uroš. Obojica su muzički talentovan­i.

– Mlađi sin Nikola (11) nastupa često na školskim priredbama, svira violinu u Nižoj muzičkoj školi „Stanković“i pesmom uveseljava ukućane. I sin Uroš (16) lepo peva, uči Srednju muzičku školu „Kosta Manojlović“na odseku za dizajn zvuka.

Predah često nalazi na Kalemegdan­u, simbolu svog detinjstva. U tom parku odmara dušu i puni baterije za nove pobede.

– Na Kališu sam provela prelepe dane s roditeljim­a i sestrom. Vozila sam rolšue, bicikl, grudvala se i sankala se. Tu sam imala i prvi susret sa Prirodnjač­kim muzejom s obiljem interesant­nih eksponata prepariran­ih životinja, koji su sada zanimljivi i mojoj deci. U parku mi je među najdražim lokacijama Umetnički paviljon „Cvijeta Zuzorić“. Kad je podignut, imao je veliki značaj za kulturni život Beograda, a nazvan je po jednoj od tadašnjih najlepših žena, plemkinji i pesnikinji. Svaki odlazak u taj park mi je kao nadahnuto putovanje kroz vreme gde se preporodim za svakodnevi­cu.

 ??  ??
 ??  ?? Omiljena pesma: „Bolna leži Anđelija
mlada“Najveći izazov za
pevanje: pesme koje u melodiji imaju mnogo ukrasa, a treba ih ispevati u jednom
dahu Svira: klavir i uči usnu
harmoniku Kod kuće sluša: klasičnu muziku,
domaće etno-note, inostrane pop i evergrin pesme,
šansone, džez… Sa Biljanom Petković, solistom RTS-a, prijatelji­ca je 16 godina. Često nastupaju zajedno LIČNA KARTA
Omiljena pesma: „Bolna leži Anđelija mlada“Najveći izazov za pevanje: pesme koje u melodiji imaju mnogo ukrasa, a treba ih ispevati u jednom dahu Svira: klavir i uči usnu harmoniku Kod kuće sluša: klasičnu muziku, domaće etno-note, inostrane pop i evergrin pesme, šansone, džez… Sa Biljanom Petković, solistom RTS-a, prijatelji­ca je 16 godina. Često nastupaju zajedno LIČNA KARTA
 ??  ?? Draga uspomena iz detinjstva – sa bakom Radmilom Dimić i sestrom Sandrom na Tašmajdans­kom parku 1977.
Draga uspomena iz detinjstva – sa bakom Radmilom Dimić i sestrom Sandrom na Tašmajdans­kom parku 1977.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia