Blic Zena

Zašto volim svoje mesto

DŽIGERANI, E TO SU PRAVI PARAĆINCI

- JELENA JEREMIĆ diplomiran­i ekonomista iz Paraćina

Nadimak stanovnici­ma ovog grada dao je knjaz Miloš začuđen što ga služe posebnim ćevapom od džigerice, a ne od mesa

U centralnoj Srbiji, u Pomoravsko­m okrugu, nalazi se Paraćin. Na istoku grada su Kučajske planine, na zapadu Velika Morava, a celom kraju poseban šarm daju tokovi reka Crnice i Grze. Pretpostav­lja se da su reke kumovale imenu grada, i to po čoveku zvanom Parakin, koji je čamcem prevozio ljude. S vremenom izgovor se promenio i eto gradu današnjeg imena.

Kroz Paraćin kao značajnu tačku na raskrsnici važnih puteva od davnina su prolazile vojske i osvajači, a od 1881, kada je izgrađena pruga, u gradu počinje da se razvija industrija. Nema ko nije čuo za fabriku štofova, cementaru ili fabriku stakla.

Paraćinci mnogo drže do praznika Sveta Trojica, gradske slave i istoimene crkve u srcu grada. Ponosni su na obližnje manastire Pokrova Presvete Bogorodice, koji je okružen izvorima lekovite vode, i Svete Petke, gde se nalaze svetiteljk­ine mošti i nadaleko poznat izvor lekovite vode koja leči očne bolesti.

Posebno su privlačna izletišta koja Paraćinci vole i neguju. Grza je najpopular­nije zbog istoimene reke i uređenih pešačkih staza. U srcu netaknute prirode posebno su primamljiv­i vrelo reke Grze i jezero puno pastrmke. Izletište Sisevac je turističko mesto na obroncima Južnog Kučaja, na izvorištu Crnice, poznato po bazenima sa lekovitom termalnom vodom u kojima je temperatur­a preko cele godine 36 stepeni.

Poslednjih godina ožive- la je zanimljiva priča o Paraćinu kao gradu u kome je nastala čuvena Vasina torta. Ona je postala slatki zaštitni znak grada. Priča počinje kada se ugledni građanin Vasa Čokrljan, na pragu svojih četrdeseti­h, zaljubio u prelepu Jelenu. Sve je krenulo lepo, a onda se Jelenina trudnoća iskompliko­vala. Gospo- din Vasa je dragu odveo čak u Beč. Pošto se tamo porodila, presrećna tašta je u znak neizmerne zahvalnost­i zetu pripremila novu, posebnu tortu koja je ostala zapamćena po Vasinom imenu.

Ali gurmanluci­ma tu nije kraj, jer Paraćinci svoj ćevap smatraju boljim i od onih najčuvenij­ih, a knjaz Miloš im je ostavio i nadimak „džigerani“. Kada su davnih dana hteli da ugoste srpskog knjaza džigericom kao specijalit­etom, on je, uvređen, zapitao: „Džigerico, i ti li si meso, Paraćinci, i vi li ste ljudi?“

Ovaj grad se voli jer je mali, miran i gostopriml­jiv. Dug kej pored reke Crnice je mesto svakodnevn­ih susreta, mesto na kome stasavaju nove generacije i na kome leti građani i gosti uživaju u raznim aktivnosti­ma.

Vrelo reke Grza kraj Paraćina posebno mami turiste jer je u srcu netaknute prirode, a blizu je i jezero puno pastrmke

 ??  ??
 ??  ?? Paraćinci mnogo drže do praznika Sveta Trojica, gradske slave i istoimene crkve u srcu grada
Paraćinci mnogo drže do praznika Sveta Trojica, gradske slave i istoimene crkve u srcu grada
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia