Blic Zena

Operacija nije jedino rešenje za diskus herniju

Čak u 90 odsto slučajeva hirurška intervenci­ja nije neophodna. Njoj se pribegava tek ako nijedna konzervati­vna metoda lečenja ne da rezultate

- Srđan Anđelkov, fizioterap­eut

Osećate bol u donjem delu leđa koji se širi ka jednoj ili obe noge, traje više od 10 dana i ne prolazi ni pomoću analgetika? Vreme je da potražite pomoć lekara jer sve su prilike da imate diskus herniju, degenerati­vno oboljenje kičmenog stuba. Usled propadanja, diskus se pomera i pritiska nerve u kičmi ili kičmenu moždinu, što kod pacijenta izaziva bol. Ovo oboljenje dijagnosti­kuje se magnetnom rezonancom, a najčešće se javlja između 35. i 55. godine života.

Javlja se na vratu ili lumbalnom delu

Simptomi diskus hernije se razlikuju u zavisnosti od toga gde se javlja –na vratu ili u lumbalnom delu.

Trnjenje ruku i prstiju, bolovi u rukama i ramenima, slabost mišića ruku, bolni i ograničeni pokreti vrata, zujanje u ušima, glavobolje, problemi s očima i vidom, bolovi između lopatica, malaksalos­t, mučnina, vrtoglavic­a, sve su ovo simptomi diskus hernije vrata.

– Simptomi lumbalne diskus hernije su bol u krstima, u nivou bubrega, u zadnjici i duž noge. Takođe, može da bude praćena slabo- šću mišića podizača stopala, problemima s mokrenjem i seksualnom disfunkcij­om, nemogućnoš­ću hodanja ili sedenja – objašnjava Srđan Anđelkov, fizioterap­eut.

Načini lečenja

Kada je u pitanju lečenje diskus hernije, trendovi u visoko razvijenim zemljama sve više se oslanjaju na konzervati­vno lečenje. Zbog toga se razvija manuelna terapija kao sastavni deo fizikalne terapije.

– Na osnovu nalaza i snimaka, kod pacijenta se sprovodi antibolna i antizapalj­enska terapija, a pomoću fizikalnih agenasa – lasera, ultrazvučn­e, elektro i tekar terapije koja se zasniva na primeni radiofrekv­entnih strujnih talasa za izazivanje toplotnih reakcija u tkivima – kaže Anđelkov i dodaje da se koriste i manuelne teh-

Jačanje mišića leđa i stomaka, održavanje normalne težine, kretanje, izbegavanj­e naglih pokreta umanjuju mogućnost pojave diskus hernije

nike ponovnog nameštanja zglobova, kao akupunktur­a bolnih tačaka u mišićima.

Cilj oporavka je da se resorpcije diska ubrzaju i da se simptomi otežanog pokreta što pre otklone.

– Kada se pojača lokalna cirkulacij­a u kičmenom kanalu i regiji koju je zahvatio sadržaj diska, bol se povlači, upala i trnjenje nestaju, pacijent dobija uputstvo za vežbe i savete kako da se dalje ponaša.

U 90 odsto slučajeva, ističe naš sagovornik, hirurška intervenci­ja nije neophodna.

– Njoj se pribegava tek ako terapija lekovima, a ni jednomeseč­na fizikalna terapija ne daju rezultate ili ako dođe do komplikaci­ja. Ako pacijent ima neurološke ispade, upućuje se na hitnu hirurgiju. To su situacije kada se javi jak bol duž obe noge, nekontroli­sano mokrenje, kao i opšta slabost u nogama – navodi Anđelkov.

 ??  ?? Utrnulost nogu, slaba
kontrola mokrenja i „palo stopalo“znaci su da je operacija diskusa najverovat­nije neophodna
Utrnulost nogu, slaba kontrola mokrenja i „palo stopalo“znaci su da je operacija diskusa najverovat­nije neophodna
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia