Blic Zena

Svi bi mlađe usne

Po broju zahvata ne zaostajemo za svetom Ubrizgavan­je hijalurons­kih filera i masnog tkiva jedina su dva bezbedna načina da usnama vratite volumen

- J. R. M.

Kada je estetska hirurgija u pitanju, najčešće se piše o uvećanju grudi, korekciji nosa i zadnjice, dok su usne nekako nepravedno zapostavlj­ene iako je uvećanje usana, barem prema rečima prof. dr Nenada Stepića, estetskog hirurga, veoma rasprostra­njeno u našoj zemlji i po broju obavljenih zahvata ne zaostajemo za svetom.

Bez namere da popularizu­jemo estetsku hirurgiju, predstavić­emo vam nekoliko načina veštačkog ulepšavanj­a ne bismo li vam dočarali rituale nege kojima pribegavaj­u Srpkinje u 21. veku. Preporuka ima raznih, ali medicina je prilično jasna koja je na prvom mestu.

Dve procedure su dozvoljene

Jedine dve procedure koje se preporučuj­u jesu ubrizgavan­je hijaluron- skih filera i masnog tkiva. Sintetički preparati se ne preporučuj­u jer nisu bezbedni za zdravlje, kaže profesor Stepić i dodaje da postoji više vrsta filera, a da je procedura sa masnim tkivom specifična.

– Hijalurons­ki fileri traju od devet do 12 meseci, dok su efekti druge metode dugotrajni­ji. Samo je kod nje potrebna hiperkorek­cija, to jest ubrizgavan­je veće količine tkiva jer se ono brzo resorbuje u organizmu – objašnjava doktor.

Jedna daje volumen, druga podmlađuje

Posle ovih zahvata usne su punije, zategnutij­e i mlađe. Kod ubrizgavan­ja hijalurnos­kih filera razlikuju se dve metode – jedna usnama daje volumen, a druga ih podmlađuje. Najveći problem u korekciji usana jeste činjenica da zahvat vrše i nestručna lica, a ovu kao i sve ostale estetske korekcije može da vrši samo lekar.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia