Blic Zena

Bez svakoga mogu bez sebe ne mogu

Ispunjavaj­u me putovanja, pisanje pesama, druženja... Na kraju, ispunjava me i ljubav prema samoj sebi, jer kada volite sebe, onda možete sve, kaže Aleksandra

- Jelena Vukelić jelena.vukelic@bliczena.rs

Beograđank­a Aleksandra Bogdanović (30) je lepa, pametna, uspešna i sama. Život ju je stavljao pred razna iskušenja, ali to što trenutno živi bez partnera isključivo je njena odluka, a ne splet životnih okolnosti.

– Često upoznamo ljude koji nas iskušaju ili daju priliku da naša sudbina poprimi drugačije okvire. Naša je odluka pak šta ćemo izabrati u datom trenutku. Kod mene je, uz veliku dozu opreza i stečenog iskustva, prevagnulo da je nešto daleko ispod onoga što smatram da zaslužujem – priča Aleksandra, autorka bloga „Biblioteka­rka“(biblioteka­rkablog.wordpress.com).

Za nju je ljubav početak i kraj svega i u nju veruje baš kao što je verovala kada je bila petogodišn­jakinja.

– Oduvek sam maštala da pronađem muškarca koji će me voleti kao što je moj otac voleo moju majku. Međutim, stidljivos­t me je sprečavala da hrabro kročim ka suprotnom polu, te sam kasno stupila u ljubavne odnose. Prerano sazrela u mentalnom smislu, nakon smrti oca nisam želela nikome da povlađujem a da to meni ne prija – kaže.

Zbog kompromisa sam izgubila samopouzda­nje

Imala je nekoliko kratkih i jednu dužu vezu, zbog koje joj se život promenio iz korena. Kako kaže, ljubav nije dovoljna ukoliko je jednostran­a. Zbog kompromisa koje je činila izgubila je samopouzda­nje.

– U dugoj vezi sam zbog straha od gubitka voljene osobe poništila sve što jesam i to sam trpela do momenta kada više nisam mogla da se prepoznam u ogledalu. Volite a niste srećni, ni jednog jedinog trenutka. Jedna rečenica mi je mnogo pomogla, nisam sigurna jesam li je u bolu sama smislila ili sam je negde čula ili pročitala: „Bez svakoga mogu, bez sebe ne mogu!“Kada sam to osvestila, nestao je strah da ću nekoga izgubiti i bojazan da ću ostati s partnerom koji kao vampir isisava život iz mene.

Nemam partnera, ali sam zaljubljen­a

Da li je usamljenos­t najveća rana koja prati ljude koji žive sami?

- Ima perioda kada mi ništa ne ide od ruke, pa pomislim da bi mi bilo lakše kada bih to što me tišti podelila s partnerom. No, generalno, uvek sam smatrala da mi nikad nije dosadno, a samoću volim jer tada najbolje stvaram. Kada se fino potroši stvaralačk­a energija i sve ideje zapišu, poneka i sprovedu u delo, onda na red dođu pri-

Oduvek sam maštala da pronađem muškarca koji će me voleti kao što je moj otac voleo moju majku. Za mene je ljubav početak i kraj svega. Verujem u nju kao i kada sam bila devojčica

jatelji, dok su majka i sestre uvek tu.

Singl žene u Srbiji prilično su stigmatizo­vane. „Čim je sama, s njom sigurno nešto nije u redu“, tipična je rečenica koja ih prati. Zašto?

– Zato što smo odgajane u patrijarha­lnom društvu, gde je uloga žene unapred određena. Rodimo se, zadevojčim­o se, udamo se, rodimo decu i žrtvujemo se. Žena, kad je sama, obrazuje se, druži se, putuje, razvija poslovne ideje, meditira, čita. Ona i dalje sve to želi, i ima pravo na to, ako se ukaže prilika da ima partnera i kasnije proširi porodicu. No, njome je onda teže manipulisa­ti, jer ipak ima svoje ja i ravnoprava­n je član u porodici ili kolega na poslu – kaže Aleksandra.

Iako nema partnera, zaljubljen­a je. Iz te ljubavi crpi energiju, radost, motivaciju.

– Zaljubljen­a sam u dečju iskrenost, u njihovu hrabrost, jer se deca apriori ničega ne boje. Crpim energiju iz prirode i želje da je sačuvam, iz osmeha mojih kumica, sestrića i sestričina, iz sloge koja vlada u mojoj porodici, nas smo četiri musketarke. Ispunjavaj­u me putovanja i rad na blogu, druženje sa piscima, knjigoljup­cima... Na kraju, ispunjava me i ljubav prema samoj sebi. Jer kada volite sebe, onda možete sve.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia