Blic Zena

Iz braka se izlazi sa diplomom

Svaki novi ljubavni film ću rado dočekati, ali ja ću igrati glavnu ulogu, kaže Nevenka Janković

-

Bivšeg supruga upoznala sam pre 20 godina preko moje kume. Bila je to ljubav na prvi pogled, ubrzo smo se odlučili na zajednički život. Privukla me njegova stabilnost, smirenost, povučenost. Povukao me mit da se suprotnost­i privlače. Međutim... – ovako počinje priču Nevenka Janković (44), vaspitačic­a iz Beograda i majka dve ćerke.

Brak je trajao punih 20 godina, sa dosta lepih trenutaka. Nevenka je, ipak, od samog početka intuitivno slutila da ljubav nije dovoljna, jer su njih dvoje potpuno različiti.

– Prvih desetak godina, dok je ljubav bila u jeku, bio je to kvalitetan brak. Kasnije su naše suprotnost­i nadjačale ljubav i, uprkos borbi i obostranom prilagođav­anju, otišla sam kada sam shvatila da više niko nije srećan, ni nas dvoje, niti naše dve ćerke – priča.

Ljubav ne treba siliti, kad ne ide, ne ide

S ove distance može jasno da definiše najveće greške u njihovom odnosu koje više nikada ne bi ponovila.

– Zabluda je da je ljubav dovoljna da se održi i sačuva brak. Razlike mnogo utiču na trajanje i kvalitet odnosa. U našem narodu važi „pravilo“da treba sačuvati brak po svaku cenu i da uvek treba činiti kompromise. Ne slažem se. Kompromis je zdrav i neophodan u svakom odnosu, ali ne po svaku cenu. Treba biti iskren i pošten prema sebi. Ljubav ne treba siliti, jer kad ne ide, ne ide. Nakon razvoda Nevenkin odnos prema ljubavi nije se promenio. – Ljubav je za mene i dalje smisao života. Međutim, najviše verujem u ljubav prema sebi, jer sam se tek posle razvoda suočila sa ličnim strahovima i uspešno ih pobedila. Svaki novi ljubavni film ću rado dočekati, ali ja ću igrati glavnu ulogu – tvrdi.

Usamljenos­t je jedna od težih rana posle razvoda. Kako se nosite sa tim?

– Da je lako, nije. Ali bogat unutrašnji život i različita interesova­nja ne dozvoljava­ju osećanju usamljenos­ti da se useli u moje srce.

Ljubav je za mene i dalje smisao života

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia