Blic Zena

Srećan sam što lečim decu u Srbiji

Dr Norberto Ventura, najbolji spinalni hirurg na svetu, bio je u Kragujevcu U svetskoj ortopediji on je ono što je Mesi u fudbalu, pa ne čudi što na listi čekanja za ovu godinu već ima 20 pacijenata iz Srbije

- V. N.

Tokom prošle godine doktor Ventura i njegov tim u Srbiji uradili su 40 komplikova­nih operacija na kičmi, a na listi čekanja za ovu godinu već imaju 20 pacijenata. Zbog toga će doktor Ventura ovog februara opet biti kod nas.

– Ovaj broj stalno raste. Svakog pacijenta sam pregledam i onda procenjuje­m da li je kandidat za operaciju. Neki od njih su već u pripremi za operativni zahvat – kaže za portal „Žena“doktor Ventura.

Metoda koju ovaj stručnjak svetskog glasa primenjuje daje odlične rezultate.

– Kada se kod dece ispravi deformitet kičme, ona lakše dišu, bolje napreduju i razvijaju se, kompletno im se poboljšava kvalitet života. Na svaki pršljen stavljamo šraf i pomoću šipki korigujemo deformitet. Ovim operativni­m zahvatom postižu se odlični rezultati, a implantant koji ugrađujemo u kičmu je doživotan – objašnjava doktor Ventura i dodaje da je dosad operisao pacijente u Kragujevcu i Nišu, ali da se nada da će imati priliku da svoje znanje i umeće podeli i sa kolegama iz Kliničkog centra Srbije.

Cilj boravka i zalaganja doktora Venture je da se naši lekari obuče da u što skorije vreme mogu i sami da obavljaju ove komplikova­ne operacije na kičmi.

– Oduševljen sam odgovornoš­ću, posvećenoš­ću i entuzijazm­om mladih lekara u Kragujevcu i Nišu, kao i uslovima za rad koje ovde imamo – ističe doktor Ventura.

Na opasku da ga često porede sa Mesijem, doktor Ventura kaže da nije Mesi, ali da mu prija to poređenje. Najvažnije je, kaže, da njegov rad daje vrhunski rezultat.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia