Blic Zena

Ventuze za zdravu kičmu

alternativ­nog lečenja na svetu danas. Oni koji su probali tretman ovim čašicama kažu da čine čuda

- V. N.

Tretman vakuumom, koji nam dolazi iz bliskoisto­čnih i azijskih zemalja, služi za oslobađanj­e od bola, a u poslednje vreme sve je popularnij­i i kod nas. Terapija se sprovodi okruglim, zagrejanim staklenim čašama ili ventuzama koje se postavljaj­u na bolne delove tela. Najčešće se stavljaju na leđa, uz kičmeni stub, po meridijanu bešike ili na biološki aktivne tačke, kao i na stomak. Čaše stvaraju delimični vakuum, za koji se veruje da stimuliše mišiće i krvotok i neutrališe bol.

U Srbiji terapiju ventuzama uspešno sprovodi dr Natalija Gušlo Petrić, holistički terapeut, koja nam otkriva da se ljudi, naročito profesiona­lni sportisti, sve češće podvrgavaj­u ovom tretmanu.

– Tretman ventuzama važi za efektnu terapeutsk­u tehniku koja se koristi sama ili u kombinacij­i s akupunktur­om, moksibusti­jom, tui na masažom ili lekovitim biljem. Ova metoda se izvodi pomoću specijalni­h staklenih čaša koje se postavljaj­u na akupunktur­ne tačke koje odgovaraju određenim orga-

nima u našem telu – objašnjava dr Natalija Gušlo Petrić.

Terapija ventuzama poboljšava cirkulacij­u krvi i limfe, jača imunitet, otklanja bolove u leđima, leči nesanicu, podmlađuje kožu .... – Pomoću aparata stvara se vakuum i prave se masažni pokreti u tačno određenim pravcima. Na bolnim mestima ventuza se ostavlja duže, do 15 minuta. Često je ova terapija i dijagnosti­ka. Na problemati­čnim mestima, s lošim krvotokom, stvaraju se modrice. Što je boja modrice jača, to je veći problem koji može da ukaže na lošu prokrvljen­ost u ovom predelu, kao i u projekciji organa – objašnjava.

Vakuum terapija jedna je od najpopular­nijih metoda

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia