Blic Zena

SVE SU DOBRE, MEDITERANS­KA JE POBEDILA

Pred vama je lista najboljih dijeta za 2019. godinu. Na prvom mestu našla se mediterans­ka dijeta, a slede je DASH i fleksitari­janska

-

Najbolja dijeta je ona koja vam prija i od koje sigurno nećete odustati. Ipak, da bi se što realnije procenila i rangirala efikasnost različitih režima ishrane na zdravlje ljudi, portal „Ju-es njuz end vorld riport“okupio je tim nutricioni­sta, lekara najrazliči­tijih specijaliz­acija i marketinšk­ih stručnjaka koji su nakon detaljnih istraživan­ja sastavili listu najboljih dijeta 2019. godine.

– Da bi neka dijeta bila ocenjena kao dobra, ona mora da bude sigurna, relativno laka za praćenje, hranljiva i efikasna u gubitku kilograma – ocenjuje ovaj portal.

Dobra dijeta ne šteti

U saopštenju još stoji da dijeta ne sme da uzrokuje dijabetes i srčana oboljenja, već da se, naprotiv, u odnosu na te bolesti pravi i program ishrane. Analiziral­i su 41 dijetu, od onih koje su popularne decenijama do onih koje su nedavno iskočile u centar pažnje svetske javnosti.

Podelili su ih u kategorije, a jednoglasn­i zaključak bio je da prvo mesto zauzima neprikosno­vena mediterans­ka dijeta, pri čemu je uzet u obzir njen povoljan uticaj na različite vitalne parametre – od kontrole telesne težine i regulacije nivoa masnoće i šećera u krvi, preko uticaja na kardiovask­ularni sistem, do finansijsk­e isplativos­ti i brzine kilograma koji se gube.

Drugo mesto zauzela je DASH dijeta za regulisanj­e krvnog pritiska, a treće fleksitari­janska ishrana, koja se zasniva na voću i povrću uz povremeno konzumiran­je mesa.

Klasična vegetarija­nska dijeta našla se na 11. mestu, paleo na 33, dok je poslednjih godina ultrapopul­arna keto dijeta, koja je zauzela 38. mesto.

Jedeš malo, skidaš salo

Poenta ove akcije, kako su naveli, jeste stručno, nutricioni­stičko i zdravstven­o argumentov­ano rangiranje dijeta, tj. slanje javne poruke o dijetama koje bi trebalo da držite ukoliko želite zdravo da se hranite.

Uz to, želeli su da jasno razdvoje dijete koje traže svojih 15 minuta slave i zarade od onih koje se baziraju na osnovama zdrave ishrane.

– Konačno smo kontroverz­u i konfuziju oko dijeta zamenili stručnim konsenzuso­m – bila je zajednička izjava svih učesnika ovog projekta.

Ako bismo želeli da sažmemo sve ovo što su naučnici proučavali, suština je da je ishrana koja uključuje voće, povrće, integralne žitarice, semenke, orašaste plodove, posno meso i nemasne mlečne proizvode dugoročno najbolje rešenje za vaše zdravlje i izgled.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia