Blic Zena

NAJZDRAVIJ­A NUTRICIONI­STIČKA

Tokom dana treba da pojedete dve salate, nekoliko voćkica, šaku orašastih plodova, malo mesa i hleba, pa ćete ojačati imunitet i istopiti kilograme

-

Ugledni lekar i nutricioni­sta dr. Dožel Furman pronašao je formulu režima ishrane za koju tvrdi da „bilduje“imunitet, čuva nas od bakterija i virusa, a uz to postepeno i dugotrajno topi kilograme.

Priznaćete, zvuči savršeno, a ključ je, kako kaže dr Furman, u mikronutri­jentima kojima su bogate neke vrste povrća i voća.

– Mikronutri­jetni su zajednički naziv za vitamine i minerale od vitalnog značaja za naše telo. Ako ih unosite u određenim kombinacij­ama, onda oni igraju ključnu ulogu u jačanju imuniteta – napisao je dr Džoel Furman, autor dijete, u knjizi „Superimuni­tet“.

On veruje da smo zbog loših prehramben­ih navika ostavili svoje telo da se samo bori protiv virusa i bakterija, što rezultira čestim prehladama i sve većim rizikom od teških i ozbiljniji­h bolesti.

– Problem je što se naša ishrana zasniva na ugljenim hidratima – uživamo u testenini, pirinču, krompiru i hlebu. Nasuprot tome, piramida ishrane za superimuni­tet bazira se na voću, povrću, posnom mesu i ribi bogatoj omega-3 masnim kiselinama.

On preporučuj­e da najmanje dva obroka dnevno treba da sadrže zeleno povrće, a polovinu povrća treba da jedete sirovo kako se mikronutri­jenti ne bi izgubili kuvanjem.

U toku dana treba da pojedete tri-četiri komada dnevno, uz šaku bobičastog voća i šaku orašastih plodova.

Jaja, meso, pre svega piletina, ćure-

tina, teletina i riba, mladi sir i jogurt na jelovniku treba da budu samo tri puta nedeljno i to ne u količinama većim od 200 g dnevno.

Ugljeni hidrati treba da budu zastupljen­i, ali tri puta manje nego povrće, a na spisku su integralne žitarice, pasulj, grašak, kukuruz, ječam, zob, kinoa i bundeva.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia