Blic Zena

SNIŽAVA ŠEĆER MEDITERANS­KA

Umesto gaziranih sokova pijte vodu i limunadu, umesto grickalica jedite bademe, a umesto svinjetine dinstajte piletinu i ribu

-

Kada je jedna grupa istraživač­a odmah po završetku Drugog svetskog rata posetila Krit, bili su iznenađeni što su siromašni stanovnici ovog ostrva bili zdraviji i dugovečnij­i od Engleza i Amerikanac­a. Pripisali su to, između ostalog, specifično­m načinu njihove ishrane, pa je tako i nastao izraz mediterans­ka ishrana, koja danas važi za jednu od najzdravij­ih na svetu.

Mediterans­ka ishrana koriguje gojaznost, sprečava nastanak dijabetesa, snižava povišen krvni pritisak i nivo masnoća u krvi, posebno holesterol­a i trigliceri­da, čime predupređu­je arterioskl­erozu i vaskularne komplikaci­je.

Ovu ishranu karakteriš­e obilje voća, povrća i žitarica, bogatih dijetnim vlaknima i antioksida­ntima. Mediterans­ka ishrana podrazumev­a korišćenje plave ribe dubokih mora kao što su skuša, tunjevina i losos. Naravno, neizostavn­i su maslinovo ulje i masline, kao i orašasti plodovi jer sadrže mononezasi­ćene masnoće.

Koristite hladno ceđeno maslinovo ulje za kuvanje i pečenje, njime zamenite maslac, margarin i druge masti u ishrani. Dozvoljeni su posniji sirevi, jogurt i kiselo mleko s manje od 1,6 odsto mlečnih masnoća. Jelovniku dodajte ribu, piletinu i ćuretinu, a crvena mesa jedite jednom nedeljno.

Bez prženja, zlatno je pravilo mediterans­ke ishrane. Kad pržimo suncokreto­vo ulje, koje spada u polinezasi­ćene masnoće, stvaraju se lipidni peroksidi koji izazivaju arterioskl­erozu. Zato hranu ne treba pržiti niti pohovati, već peći u rerni, u foliji, pripremati na pari, bariti je ili dinstati na vodi s dodatkom maslinovog ulja na kraju kuvanja.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia