Blic Zena

ZA ZDRAVO SRCE DASH DIJETA

Ova dijeta namenjena je, pre svega, ljudima koji pate od povišenog pritiska. Osnov ishrane čine zdravi niskokalor­ični obroci, pa je zato i gubitak kilograma još jedan sjajan efekat ove dijete

-

DASH dijetu (Dietary Approaches to Stop Hypertensi­on) osmislili su osnivači Nacionalno­g instituta za istraživan­ja bolesti srca, pluća i krvi u SAD. U početku, dijeta je osmišljena kako bi sprečila rast krvnog pritiska kod pacijenata, ali se s vremenom pokazalo da je veoma delotvorna u eliminacij­i holesterol­a i da su osobe vrlo brzo počele da gube masne naslage.

Ključna stvar u ovoj dijeti je izbor namirnica – treba da birate nemasne proteine i zdrave masnoće koji će vam dati osećaj sitosti i koji će vam kontrolisa­ti apetit.

Sama dijeta se odvija u dve faze. U prvoj, koja traje 14 dana, redukuje se

unos ugljenih hidrata i tada dolazi do promene metabolizm­a budući da telo smanjuje proizvodnj­u insulina. Da bi se to postiglo, dve nedelje se ne jedu ni voće, ni žitarice, ni slatkiši, već uglavnom nemasno meso i riba sa puno neskrobnog povrća. Na svakodnevn­om jelovniku su i niskomasni sirevi i orašasti plodovi.

Posle dve nedelje, kada nastupi druga faza, u ishranu se uključuju integralne žitarice, voće i krompir.

U prve dve nedelje obično se gubi oko dva kilograma, a za dva meseca od pet do 15 kg, naravno, u zavisnosti od početne težine.

Ako vam se ove brojke čine premale, setite se da je u pitanju izuzetno zdrava dijeta koja će vam pomoći da tele-

sne funkcije dovedete u normalu a da će glavni „udar“na telesne masnoće biti upravo u delu stomaka.

Obavezno treba da imate tri obroka: doručak, ručak i večeru. Ako ste gladni, tu su i dve užine kada se jedu semenke ili povrće.

Količina hrane treba da bude umerena, a kao mera se može koristiti dlan, tj. šaka – količina mesa ili ribe koju ćete pojesti za jedan obrok treba da bude veličine vašeg dlana, šaka pasulja, oraha i soje je taman koliko vam treba po obroku. Sir treba da jedete u malim količinima, ne više od 100 g po obroku. Što se tiče povrća, jedite koliko god želite.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia