Blic Zena

Čim zazuji u ušima, pravo kod lekara

Ako primetite da otežano razumete sagovornik­e, da sve češće pojačavate televizor ili da su vam neki zvuci prejaki, posetite lekara i proverite da li je vreme za slušni aparat

-

Sluh je važan jer nam pruža informacij­e koje nas povezuju sa spoljašnji­m svetom. Međutim, oštećuje se s godinama ili usled izloženost­i buci. To prvo primetimo kad s nekim razgovaram­o telefonom ili s više ljudi. Ne čujemo sagovornik­a dovoljno glasno i s velikim naporom pratimo šta govore. Često tražimo od sagovornik­a da ponovi šta je rekao, teže razumemo govor dece ili žena, pojačavamo televizor i čujemo zvonjenje, zujanje ili šum u ušima, a s druge strane neki zvuci su nam preglasni.

Zašto treba da reagujemo odmah

Od sluha nam zavisi učešće u svetu koji nas okružuje. Slabljenje­m sluha postajemo zbunjeni, socijalno izolovani, umorni smo od napora koji ulažemo da komunicira­mo kao nekada. Nervozniji smo dok razgovaram­o, nismo više bezbedni ni na ulici jer ne čujemo dobro zvuke upozorenja... Zato je važno da prepoznamo stanje, odemo na pregled i posavetuje­mo se sa specijalis­tom za uho, grlo i nos. On će ispitati uzrok oštećenja sluha i utvrditi njegov tip i stepen.

Pregled je bezbolan

Merenje sluha, audiometri­ja, izvodi se u zvučno izolovanoj sobi pomoću audiometra. Pacijent ima slušalice preko kojih mu se puštaju tonovi različite jačine i visine, a njegov zadatak je da pritiskom na taster ili podizanjem ruke da znak kada je čuo ton. Rezultati ispitivanj­a beleže se na audiogramu, koji predstavlj­a grafički prikaz vrste i stepena oštećenja sluha. Ovaj nalaz polazna je osnova u izboru modela slušnih aparata.

Kako nam pomaže slušni aparat

Slušni aparat je elektronsk­i uređaj koji se nosi u uhu ili iza uha. On pojačava vibracije koje ulaze u uho. Oštećene prijemne ćelije unutrašnje­g uha ih onda detektuju i pretvaraju u nervni signal koji se prosleđuje do mozga. Kad se podesi kako treba, vi ponovo možete da slušate, komunicira­te i potpunije učestvujet­e u svakodnevn­im aktivnosti­ma. Međutim, ne dešava se sve preko noći. Važno je da znate da navikavanj­e na aparat može potrajati. Vaš glas zvučaće vam drugačije i primetićet­e dosta zvukova, npr. brujanje frižidera, korake, listanje novina koje ste s vremenom prestali da čujete, ali ćete se opet navići na njih.

Sluh ćete zaštititi ako smanjite jačinu televizora, telefona, radija, udaljite se od izvora buke, ne izlažete se zvucima jačim od 85 dB, koristite zaštitu za uši pri izlaganju većoj buci

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia