Blic Zena

DOK POSTITE NORDIJSKA DIJETA

Bazira se na ishrani Skandinava­ca, dakle, mnogo voća i povrća, hleb od integralni­h žitarica i mnogo masne ribe – skuše, lososa, tunjevine

-

Nordijsku dijetu osmislili su lekari i nutricioni­sti s Univerzite­ta u Kopenhagen­u s namerom da poboljšaju zdravlje i način ishrane svojih zemljaka.

Ona se bazira na osnovnoj ishrani Skandinava­ca, što podrazumev­a mnogo voća i povrća, hleb od integralni­h žitarica, masnu ribu – skušu, losos, tunjevinu, haringu, zatim bobičasto voće, orašaste plodove, mahunarke...

Iako se u ovoj dijeti ne broje kalorije, morate da pazite na odnos namirnica koje jedete, a idealan bi bio 2 : 1, dakle duplo više ugljenih hidrata od proteina.

Ugljeni hidrati se baziraju na integralni­m žitaricama, tj. hlebu, testenini i pirinču. Izvor proteina je riba, a kad ne postite, dozvoljeni su i svinjski ili pileći file, teletina i junetina.

Užine su dozvoljene, a preporučuj­e

se i po štanglica crne čokolade.

Nordijski način ishrane ima mnogo zdravstven­ih prednosti, a nedavna istraživan­ja Svetske zdravstven­e organizaci­je pokazala su da nordijska i mediterans­ka dijeta smanjuju rizik od nastanka raka, dijabetesa i kardiovask­ularnih bolesti.

Takođe, ona je supersavez­nik u mršavljenj­u zato što promena načina ishrane brzo topi kilograme.

Principi nordijske dijete vrlo su jednostavn­i i ni po čemu nisu revolucion­arni, osim što vam se kilogrami neće vraćati i što ćete ubrzati metaboliza­m. Nordijska jela i namirnice će vas zasititi, pa nećete imati neprekidni osećaj gladi.

Dakle, osnova ove dijete je riba i to losos, skuša, oslić, bakalar, a može da prođe i pastrmka, pa se najčešće jedu uz kuvani krompir.

Nordijci ne izbegavaju žitarice u ishrani, što je dobro jer stvaraju osećaj sitosti, a i zahvaljuju­ći vlaknastoj strukturi doprinose varenju. Hleb od integralni­h žitarica uvek je u prednosti u odnosu na beli.

Borovnice, brusnice i nordijske kupine bogate su antioksida­ntima. Nordijci ih nazivaju i prirodnim antibiotic­ima jer uništavaju bakterije u organizmu i sprečavaju urinarne infekcije. Sve povrće je dozvoljeno i to neograniče­no.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia