Blic Zena

ŽENE I DALJE TRPE ZBOG PORODICE

Razlika između vremena u kom su živele naše bake i danas je u promeni svesti. Žene sad samostalno odlučuju o svom životu, ali im je teže da balansiraj­u između posla i privatnih obaveza

- Jedna od nas Brankica Janković

Razlika između vremena u kom su živele naše bake i danas je u promeni svesti. Žene sad samostalno odlučuju o svom životu, ali im je teže da balansiraj­u između posla i privatnih obaveza

U stvarnom životu još smo daleko od pune jednakosti i borba za ravnoprava­n partnerski odnos i dalje traje. Mi smo patrijarha­lno društvo, pa su nam rodne uloge i danas u velikoj meri usađene.

– Poslovi u kući i dalje se tretiraju kao ženski i zbog toga često čujem komentare žena da nam emancipaci­ja u stvari nije pomogla jer se osećaju umorno – kaže na početku Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravn­osti, povodom 8. marta, Međunarodn­og dana žena.

Iako bi danas trebalo da imamo mnogo veća prava, ne treba zaboraviti da su i naše bake imale pravo na obrazovanj­e, pravo da glasaju, da se udaju ili razvedu. Ali one su težile da se uklope u tradiciona­lne ženske uloge, pa su se mnoge dobrovoljn­o odrekle karijere ili nasleđa pružajući snažnu, ali tihu podršku muževima i braći.

– Suštinska razlika između vremena u kom su živele naše bake i danas je u promeni svesti. Žene sada samostalno odlučuju o svom životu i svesnije su da imaju potencijal­e za bavljenje bilo kojim poslom isto koliko i muškarci. Ali napornije im je da balansiraj­u između privatnog i poslovnog života, još uvek se odriču sopstvene karijere zarad muževljeve, mama je i dalje ta koja drži porodicu, a tata je tu da pomaže – ističe Jankovićev­a.

Otkaz ženi oboleloj od leukemije

Najdublji stereotip koji postoji u našem društvu je taj da žena treba da brine o kući i porodici, a da je uloga muškarca da obezbedi novac. To je duboko unutrašnje osećanje većine koje je teško promeniti, ali realna situacija je takva da u najvećem broju slučajeva jedna plata nije dovoljna za podmirenje potreba višečlane porodice. Zato su žene pod pritiskom da usklade poslovne i porodične obaveze.

Poverenica nam otkriva i da se njenoj kancelarij­i žene najviše žale na nejednak tretman na radnom mestu ili prilikom zapošljava­nja, zbog raspoređiv­anja na niža radna mesta ili otkaza nakon povratka s porodiljsk­og odsustva. Imali su i primer žene iz manje opštine koja je poslala pritužbu zbog toga što joj je opština odbila zahtev za finansiran­je vantelesne oplodnje samo zato što je udata za stranog državljani­na, koji pritom ima boravak u Srbiji. Kancelarij­a joj je pomogla, utvrđena je diskrimina­cija, pa je i opština promenila odluku.

– Ipak, slučaj koji je ostavio poseban utisak na mene je

ste otpuštanje sa posla žene obolele od leukemije, zbog čega smo podneli tužbu nadležnom sudu jer smo i za to ovlašćeni. Iako bolesna, nastavila je normalno da radi, čak je za šest godina samo dva puta bila na kraćim bolovanjim­a. I pored svega, poslodavac je naveo da zaposlenoj prestaje radni odnos zbog organizaci­onih promena i nemogućnos­ti da usled zdravstven­og stanja obavlja posao. Sada se nadamo pozitivnoj sudskoj odluci – otkriva Brankica, koja funkciju poverenice za zaštitu ravnopravn­osti obavlja već skoro četiri godine.

Moje dvorište, Morava i tatin kupus

Ne krije da s radošću obeležava 8. mart i da je taj praznik vraća u detinjstvo i odrastanje u vreme druga Tita. Ipak, najviše se raduje svojeručno izrađenoj čestitki najmlađeg sina, koji je svake godine iznenadi kad dođe iz vrtića. – Taj datum je i danas ostao rezervisan za cveće i večeru i svi

me slušaju tog dana u kući. Ali za mene obeležavan­je 8. marta, pored ovog ličnog, znači i podsećanje na sve žene koje su čak i živote izgubile za našu ravnopravn­ost.

Osim što obavlja odgovoran posao, Brankica je i mama dvoje dece. Iako joj nije lako da uskladi poslovne i privatne obaveze, misli da nije fer žaliti se što imaš decu, muža i funkciju. Suprug joj je velika podrška, kao i prijatelji­ce koje uskaču kad god zatreba neka pomoć.

– I pored celodnevno­g rada, dobro se organizuje­m, pa slobodno vreme provodim sa decom, pričamo, igramo se. Volim i da čitam, a kad se ipak nagomila nervoza, onda po

begnem u rodnu Donju Gorevnicu, kod Čačka. Tamo je moje dvorište, moja njiva, bašta, Morava i tatin kupus. Kad zamiriše cveće iz mog detinjstva i kad vidim radost svoje dece, stres nestaje.

Osim u obavljanju kućnih poslova, nejednakos­t između muškaraca i žena u Srbiji najizražen­ija je u zapošljava­nju

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? S radošću obeležavam 8. mart. Dakle,
i cveće i ravnopravn­ost uz poruku da nismo isti, ali smo jednaki, kaže Brankica
S radošću obeležavam 8. mart. Dakle, i cveće i ravnopravn­ost uz poruku da nismo isti, ali smo jednaki, kaže Brankica
 ??  ?? Osim što obavlja odgovoran posao, Brankica je i mama dvoje dece
Osim što obavlja odgovoran posao, Brankica je i mama dvoje dece

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia