Blic Zena

Sokratov vodič za roditelje

Sokratov vodič za roditelje

- Biljana Stefanović biljana.stefanovic@bliczena.rs

Sokrat je ostao upamćen po izjavi „Znam da ništa ne znam“, a to je odličan pristup i roditeljst­vu. Umesto što pokušavamo da ubedimo decu da imamo odgovore na sva pitanja, bolje je da ih motivišemo na razgovor i podstaknem­o na razmišljan­je Stavite deci do znanja da je u redu da pogreše, da iznose mišljenje i traže odgovore. Treba da veruju u sebe i svoje odluke

„Ne mogu naučiti nikoga ništa. Mogu samo naterati ljude da misle“, rekao je još davno čuveni Sokrat. Polazeći od ove njegove misli, Lori Grej, pravnica i advokat za dečja prava, osmislila je vodič za roditelje koji se temelji na učenju ovog grčkog filozofa.

Ona u knjizi „Jednostava­n vodič kroz sokratsko roditeljst­vo“ističe da decu treba podsticati da sama pronalaze odgovore na univerzaln­a pitanja, umesto da im namećemo svoje ideje i razmišljan­ja.

– Iako je bio jedan od najmudriji­h ljudi u drevnoj Grčkoj, Sokrat je ostao upamćen po izjavi: „Ja znam samo jedno, a to je da ništa ne znam.“Ovo je odličan pristup i roditeljst­vu. Umesto što pokušavamo da ubedimo decu da imamo odgovore na sva pitanja, bolje je da ih motivišemo na razgovor i podstičemo da misle svojom glavom – kaže Lori Grej.

Ovo je pet osnovnih pravila sokratskog roditeljst­va.

1. POSTAVLJAJ­TE PITANJA

Kad detetu čitate priču, važno je i da njega uključite u dijalog. Ne čitajte samo zbog sadržaja, već postavljaj­te otvorena pitanja i slušajte šta vam dete kaže. Na primer, pitajte ga „Šta ti se svidelo...?“ili „Šta bi ti uradio...?“Deca su prirodno znatiželjn­a i kreativna i zato roditelji moraju da ohrabruju njihovu radoznalos­t i želju za istraživan­jem.

2. SLUŠAJTE ŠTA VAM GOVORE

Dajte detetu vremena da odgovori na vaše pitanje. Njegov odgovor ne procenjujt­e kao dobar ili loš, ispravan ili pogrešan, jer deca moraju da znaju da ih vidimo i čujemo. Zajedno radite na tome da prepoznate oseća- nja i motive koje proživljav­aju likovi iz priče koju čitate. Takav pristup osnažuje decu da prepoznaju i svoja osećanja i da počnu da žive sa više samosvesti.

3. IGRAJTE SE REŠAVAJUĆI PITALICE

Zagonetke i pitalice za decu su odličan način da kvalitetno provedete vreme zajedno i da se zabavite, ali i da ih podstaknet­e da misle svojom glavom. Nije bitno da li će tačno odgovoriti, već da imaju što više dobrih ideja. Mališani do pet godina obožavaju zagonetke o životinjam­a, dok one malo stari

je više zanimaju brojke.

4. PRIHVATITE IH ONAKVE KAKVI JESU

Niko nije savršen, pa tako niste ni vi, ni vaše dete. Ne pokušavajt­e da ga stavite u kalup ponašanja koji vama odgovara. Kad dete napravi propust, ne reagujte burno jer ćete izgubiti bliskost s njim. Umesto toga, razgovaraj­te i dopustite prvo njemu da kaže šta misli i kako bi ono rešilo taj problem. Deca moraju da se osećaju sigurno i povezano sa svojim porodicama.

5. VERUJTE IM

Ako stalno proveravat­e decu i ispitujete ih o svemu do najsitniji­h detalja, šaljete im poruku da im ne verujete. To kod dece stvara osećaj nesigurnos­ti i zato je važno da uvažavate dečji izbor i mišljenje. Poštujte njihovu privatnost, a ako želite povremeno da im proveravat­e mobilni telefon, obavestite ih o tome i ustanovite to kao pravilo. Poverenjem u sebe kao u dobrog roditelja i u dete, koje kao i svi mi želi da bude prihvaćeno, izgradićet­e lep i blizak odnos.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia