Blic Zena

Od Živke do Sare 76 godina i 21 potomak

Svi im u šali kažu da su ženski Topalovići iz „Maratonaca“, a Živka, Gordana, Danijela, Tamara i Sara zapravo su pet generacija žena iz jedne porodice koje se pomažu uvek i svuda, pa čak i kad žive na različitim meridijani­ma sveta

- Tamara Gligorijev­ić redakcija@bliczena.rs

U savremenom svetu porodica se sve brže i brže osipa i svodi na nuklearnu porodicu. Prošireni deo je sve udaljeniji i udaljeniji od jezgra, pa tako Sara iz Beograda često ima problem da objasni vršnjacima kod koga to ide u Niš, jer većina dece nikad nije čula za prabaku i čukunbaku, a Sara ima tu neprocenji­vu sreću da svaki praznik i svaki slobodan trenutak provodi sa njima.

Sara je, inače, najmlađi član ove velike porodice koja u ovom trenutku broji pet generacija žena. Najstarija je Živka, koja živi u selu Brestu kraj Merošine. Tu je i njena ćerka Gordana, koja živi u Nemačkoj. Zatim ide Danijela, kuvarica i poslastiča­rka, mama Tamare, koja vozi kamion, i na kraju je Sara, Tamarina ćerka.

Cela priča, naravno, počinje od Živke, koja čuva porodično ognjište i tradiciju u Brestu.

– Udala sam se sa 18 godina, a prvo dete dobila sa 20. Punih 70 godina sam u braku sa Ljubisavom, sa kojim sam odgajila tih pet generacija. Imam pet unuka: Danijelu, Sonju, Mariju, Maju i Marka, pa onda devet praunuka – Predraga, Tamaru, Sandru, Dušana, Martina, Sofiju, Vuka, Ilenija, Maksima. Tu su mi i čukununuci – Sara, Borko, Branko, Pavle i Vuk. Svako dete sam očuvala i naučila ga najvažnije­m, a to je da uvek budu pošteni, da imaju srce za ceo svet i da budu nesebični. Sve na kraju prođe, i dobro i loše. Važno je samo da se ne sekirate – kaže nam baka Živka, koja je najsrećnij­a baš u tim trenucima kada su oko nje njena deca.

To je najbolja baka na svetu, ne samo zato što je njihova, slažu se uglas žene iz ove porodice.

– Kod nje ne postoje reči poput „ne mogu“ili „ne znam“. I kada je bilo najteže, baba Živka je sve rešavala osmehom i toplim rečima. Sve nas je uvek dočekivala i ispraćala i niko nikad nije ostajao gladan pored nje, a usadila nam je vrednost kojom se svi vodimo: na prvom mestu su uvek porodica i deca, ali i čist obraz i vaspitanje. Za ostalo ćemo lako – kaže nam Danijela, glavni organizato­r i u neku ruku menadžer ove dinamične porodice.

Tamara vozi kamion i stalno je na putu, Gordana živi u Nemačkoj, a ba-

ka Živka u Brestu. Za to vreme Danijela vodi računa o Sari i prenosi joj svoje ogromno znanje iz kuhinje. Pored tako bogate porodične tradicije, ne čudi to što je Danijela prava encikloped­ija recepata. Najdraži koji je preuzela od Živke jeste recept za „pretrljano“, kako ga je imenovala baka Živka, a koji se sastoji od sitnog sira, pečene paprike, belog luka i malo ulja.

– Saru, kada joj je mama na putu, čuvam ja i to upravo po receptu bake Živke koji se pokazao kao dragocen. Sastoji se od puno ljubavi i strpljenja. Kada toga ima, sve ostalo se lako reši samo od sebe – kaže nam Danijela.

Iako neguju tradiciju, žive u savremenom dobu a tako raštrkane na sve strane sveta, ipak uspevaju da svakodnevn­o budu u kontaktu, i to zahvalju

jući internetu. Tako se Tamara porodici javlja video-četom iz cele Evrope, baš kao i njena baka Gordana. Tamara uz video-razgovore Sari često pomaže u domaćim zadacima. Da je lako – nije, ali da nema interneta, bilo bi još teže.

Baš ovih dana okupile su se u Brestu. Bez Tamare, makar fizički, ali je i ona bila prisutna zahvaljuju­ći internetu. Tu priliku iskoristil­e su da se sa nama osvrnu na to šta je sve pet generacija žena ove porodice preturilo preko glave.

– Svaka od nas pet imala je svoju veliku životnu borbu i svaka je trijumfova­la. Naravno, nije uvek bilo lako, ali svaka je od malih nogu bila spremna na sve životne izazove. I najvažnije od svega, svaka je ponosna na svoju ćerku – pričaju nam uglas.

Lep je osećaj imati toliko generacija u isto vreme. Lep je osećaj, kažu, i što postoje ovakve kakve jesu, i to sve zahvaljuju­ći vaspitanju koje se prenosi od baka Živke naovamo.

 ??  ??
 ??  ?? Tamara, Sarina mama, zbog posla kamiondžij­e često je na
putu, pa unuku tada čuva baka
Danijela
Tamara, Sarina mama, zbog posla kamiondžij­e često je na putu, pa unuku tada čuva baka Danijela
 ??  ?? Baka Živka im je usadila pravila kojima se sve vode: na prvom mestu su uvek porodica, deca, čist obraz i vaspitanje
Baka Živka im je usadila pravila kojima se sve vode: na prvom mestu su uvek porodica, deca, čist obraz i vaspitanje

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia