Blic Zena

Minut do 12 za alergijski test

Tisa, čempres, leska i jova već su počeli da cvetaju, pa ako mislite da ste osetljivi na polen drveća, poslednji je trenutak da se testirate i dobijete terapiju

- Violeta Nedeljkovi­ć violeta.nedeljkovi­c@bliczena.rs

S toplim danima počinje sezona alergija. Kako procvetaju prvi pupoljci na drveću, a kasnije i trava, eto i alergijski­h tegoba – zapušenost ili curenje nosa, kijanje i svrab u grlu, očima, ušima, kao i suzenje i otok oko očiju. Oni koji to nisu učinili do sada, poslednji je trenutak da se jave lekaru. Ako znate da ste osetljivi na polen drveća, javite se zbog terapije, a ako sumnjate da ste alergični, da uradite alergijski test i da počnete s terapijom.

– Apsolutno je minut do 12 za alergijski test, jer počinje sezona cvetanja alergogeni­h biljaka. Neki poput tise, čempresa, leske i jove već su počeli da cvetaju, a očekuje se da se pojave i poleni drugog alergogeno­g drveća. Zasad su koncentrac­ije minimalne, ali s lepšim vremenom porašće brzo – kaže dr Žikica Jovičić, alergolog s Klinike za alergologi­ju i imunologij­u Kliničkog centra Srbije.

Alergijsko testiranje, naglašava naš sagovornik, uvek je bolje uraditi kada polena nema u velikim količinama, jer u sezoni cvetanja kožna reaktivnos­t može biti pojačana.

– Osim toga, najvažnije je da se sa terapijom za alergiju započne na vreme, s pr-

vom pojavom polena na koji smo osetljivi. Na ovaj način se sprečava pojava tegoba, a i manja bude ukupna količina lekova koji su uzimaju tokom sezone – kaže naš sagovornik.

– Podsećam da nisu svi pacijenti podjednako osetljivi, pa će neki imati tegobe već pri minimalnim koncentrac­ijama polena, dok će drugi tegobe imati samo pri višim koncentrac­ijama – naglašava doktor Jovičić.

Iz godine u godinu, ističe on, sve je više ljudi koji pate od alergija.

– Glavni uzroci porasta obolelih od alergija su promene u životnoj sredini i načinu života. Prema teoriji higijene, pretpostav­lja se da smanjivanj­e izloženost­i bakterijam­a koje imaju endotoksin sprečava uravnoteže­n razvoj imunosiste­ma. Takođe, rana upotreba antibiotik­a menja crevnu floru, što po nekima može izazvati alergiju i astmu. Nađeno je da i pojedini zagađivači, na primer izduvni gasovi dizel-motora, podstiču preosetlji­vost.

Na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine pratite merenja 24 alergene vrste polena sa 20 mernih mesta u Srbiji

 ??  ?? Od februara do polovine jula aktivan je polen drveća, od aprila do avgusta polen trava, a od aprila do oktobra polen korova
Od februara do polovine jula aktivan je polen drveća, od aprila do avgusta polen trava, a od aprila do oktobra polen korova

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia