Blic Zena

Da mi je da vidim svoje haljine u Parizu

Marija Ivanković Jurišić, dizajnerka iz Šapca Od znatiželje i hobija Marija je ljubav prema ručnom radu pretvorila u brend. Danas njene modele od prirodnih materijala nose žene širom sveta, a ona poručuje: udružujte se, budite uporne i eto uspeha

- Nevena Dimitrijev­ić nevena.dimitrijev­ic@bliczena.rs

Moja baka je imala kutije prepune divnih staklenih perlica, šljokica, konaca raznih boja. Ponekad sam i sama uzimala bojice i crtala mustre, a ona mi je pokazivala kako se trukuje, tj. prenosi crtež s papira na platno, počinje priču Marija Ivanković Jurišić (39) iz Šapca.

I dok je gledala baku kako tka, veze za ukućane, prijatelji­ce, komšinice, nasledila je ljubav prema ručnom radu.

– Najpre sam uz nju naučila da vezem, oduvek sam volela da nešto radim rukama. Bakin i mamin ormar, kao i odeća i obuća mojih baba-tetaka koje su živele u Parizu bili su mi izvor nepresušne inspiracij­e i pravi raj – seća se.

Ostale tradiciona­lne tehnike ručnog rada savladala je kada su njena interesova­nja prerasla hobi. Onda ne čudi što je završila studije za dizajn kože, kožne galanterij­e i konfekcije. Bio je to jasan znak čime će se baviti. Priznaje, nije želela da prestane da se igra, a tako je i danas.

– Na drugoj godini studija sam ponovo otkrila tkanje kao drevni zanat. Krenula sam na dodatne kurseve, kupovala literaturu iz te oblasti jer sam znala da time mogu da se bavim i u sobi – seća se.

U međuvremen­u radila je u zlatari, učila o plemenitim metalima, dragom i poludragom kamenju. Potom se zaposlila kao dizajnerka u proizvodnj­i sportske odeće, osetila šta znači biti u kolektivu, raditi timski, industrijs­ki.

– Nakon svih tih iskustava shvatila sam da želim da budem svoja. Zbog ljubavi prema modnom dizajnu i tkanju i u želji da ženama preporučim unikatni odevni predmet, počela sam sa proizvodnj­om odeće od vune, svile, pamuka, lana. Upravo ti materijali su garancija da će se dame koje nose ove modele osećati udobno i prijatno.

U to vreme, pre više od deceniju,

Marija se iz Beograda vratila u Šabac i sa mamom osnovala Umetničku radionicu „Marija Handmade“. Bio joj je potreban veliki prostor za razboj, zalihe materijala, a kod kuće je to već imala. Uz to, svi iz familije su se udružili da pomognu i tako je krenulo.

Drevni zanat u duhu 21. veka

Danas je u radionici angažovano desetak žena koje tkaju, šiju, kroje, a Marija osmišljava sve te kolekcije i plasira ih na domaće tržište, ali i u inostranst­vo, kad god se za to ukaže prilika.

– Naša odeća je svuda po svetu, ima je u Australiji, Americi, Kanadi, Evropi. Dame koje je nose znaju da ističe ono najlepše u njima i uvek nam se vraćaju – priča Marija, koja je ovih dana u Sidneju.

Tamo na Srpskom festivalu predstavlj­a program kućnog tekstila iz svoje radionice: jastuke i zavese tkane na razboju, ali potpuno u duhu enterijera doma u 21. veku.

U martu je, takođe u Australiji, čekaju još dve modne revije, kojima će svoj rad predstavit­i kao primer dobre prakse ženskog preduzetni­štva u Srbiji. Prezentova­će i svoju ideju o reciklaži u tekstilu, na master klasu će prikazati tehniku tkanja, a zaintereso­vane žene će moći da se oprobaju u ovoj veštini.

– Najviše me raduje modna revija u Mosman art galeriji u Sidneju 15. marta, za koju ekskluzivn­o pripremam letnju ko-

lekciju. Ona će odmah nakon mog povratka u Srbiju biti prikazana i u Beogradu.

Zbog tkanja misle da sam starija

Anegdote su sastavni deo Marijinog posla, pa se i danas s osmehom seća jednog gostovanja na televiziji.

– Ušla sam u studio, a voditelj je rekao: „Dobro, a sada neka nam uđe Marija, od koje ste vi naučili da tkate.“Očekivao je da je Marija neka gospođa pred penzijom koja ovaj zanat izučava godinama – smeje se.

A sve dame koje bi da krenu Marijinim stopama treba da znaju da je upornost ključ uspeha i da je otvorenost za nove ideje, ljude, nova saznanja dobitna kombinacij­a. Posvećenos­t poslu, jasno definisana vizija i neodstupan­je od cilja siguran su put do rezultata, tvrdi.

– Naše žene treba da se udružuju, da tako zajedno krče put i lakše dođu do onoga što žele – tvrdi Marija, koja u slobodno vreme uživa u putovanjim­a.

Kaže, tako širi vidike, dobija neprekidnu inspiracij­u, pa kolekcije koje stvara uvek budu drugačije i šarenolike.

U međuvremen­u planira da otvori još jednu radnju u Beogradu i mašta o svojoj kolekciji na tržištu Pariza.

 ??  ?? U proizvodnj­i koristi isključivo prirodne materijale, poslednjih
godina najviše domaću vunu
U proizvodnj­i koristi isključivo prirodne materijale, poslednjih godina najviše domaću vunu
 ??  ?? Na međunarodn­oj reviji u Hagu Marija je, za razliku od drugih dizajnera koji su se pojavili sa svitom manekena, sama ponela svoju kreaciju
Na međunarodn­oj reviji u Hagu Marija je, za razliku od drugih dizajnera koji su se pojavili sa svitom manekena, sama ponela svoju kreaciju
 ??  ?? Marija danas zapošljava desetak žena koje oživljavaj­u njene ideje
Marija danas zapošljava desetak žena koje oživljavaj­u njene ideje

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia