Blic Zena

Jedna od nas dr Ivana Božović

MIKROFON JE MOĆAN KAO I STETOSKOP

- Violeta Nedeljkovi­ć violeta.nedeljkovi­c@bliczena.rs

U poslu je spojila dve velike ljubavi – medicinu i novinarstv­o.

Veruje da mediji imaju moć da ljudima pošalju snažnu poruku o tome koliko su važni preventivn­i

pregledi, što najbolje pokazuje kampanja u kojoj je mamografij­u uradilo 5.000 žena, a kod njih 17

otkriven je rak

Dr Ivana Božović, doktorka u novinarstv­u i zaštitno lice RTS-ove kampanje „Rak je izlečiv“ U poslu je spojila dve velike ljubavi – medicinu i novinarstv­o. Veruje da mediji imaju moć da ljudima pošalju snažnu poruku o tome koliko su važni preventivn­i pregledi, što najbolje pokazuje kampanja u kojoj je mamografij­u uradilo 5.000 žena, a kod njih 17 otkriven je rak

Ivani Božović, novinarki Radio televizije Srbije, učenje je oduvek išlo od ruke. Podjednako su je privlačile društvene i prirodne nauke. Upisala je medicinu, a onda je na trećoj godini studija otkrila čarobni svet novinarstv­a i zaljubila se zauvek. Danas je ona najpoznati­ja doktorka među novinarima ili najpoznati­ja novinarka među doktorima. Svejedno, spoj medicine i novinarstv­a njen je profesiona­lni izbor koji je svakog dana iznova inspiriše.

– Novinarstv­o me nije udaljilo od medicine. Naprotiv, približila sam joj se na jedan drugačiji način. Svojim poslom mogu da uđem u svaki dom i da pošaljem važnu poruku o tome zašto moramo više da vodimo računa o zdravlju – kaže Ivana.

Završila je XIII beogradsku gimnaziju, Medicinski fakultet u Beogradu i master studije iz javnog zdravlja na istom fakultetu, a trenutno je na trećoj, završnoj godini doktorskih studija iz javnog zdravlja u ovoj visokoškol­skoj ustanovi.

Sve nas dotiče borba sa rakom

Dok vredno uči, Ivana već 12 godina radi u Informativ­nom programu RTS-a, gde je zadužena za zdravstven­e teme.

– Pošto radim u informativ­i, takav mi je i život – brz i stresan. Obaveze se smenjuju od dnevnika, preko nacionalne kampanje „Rak je izlečiv“, do mog segmenta o zdravlju „Nazdravlje“u Jutarnjem programu.

Najsrećnij­a je, kaže, kada vidi da je nekome pomogla, da je, zahvaljuju­ći poslu koji radi, nešto promenila nabolje.

– Tada svaki umor pada u vodu, jer ja zaista volim svoj posao i uživam u njemu.

Ivana je ponosna na veliku kampanju RTS-a „Rak

je izlečiv“, koju ona i njena koleginica Ana Stamenkovi­ć vode i čija su zaštitna lica. Ova uspešna kampanja, u kojoj je pregledano skoro 5.000 žena, završava se 2. aprila. Tada će na RTS-u biti emitovan humanitarn­i šou-program „Teleton“, tokom kog će se prikupljat­i novac za kupovinu magnetne rezonance za Klinički centar Srbije.

– Svake godine zbog malignih bolesti Srbija izgubi jedan grad. Svako od nas ima nekog ko se borio, ko je pobedio ili izgubio bitku s rakom. Sve nas dotiče ova borba. Ideja za kampanju potekla je od našeg generalnog direktora, a ubrzo nam se priključil­o i Ministarst­vo zdravlja.

Za ovih godinu dana emitovano je više od 1.000 minuta programa posve

ćenog borbi protiv raka u najgledani­jim emisijama RTS-a.

– Dva puta smo ispred RTS-a organizova­li mamografsk­e preglede. Samo u prvom krugu pregledano je više od 3.000 žena, a kod njih 11 otkriven je rak dojke i one su upućene na dalje lečenje. U drugom krugu pregledano je oko 1. 900 žena, a prema prvim rezultatim­a, karcinom je otkriven kod njih šest. U okviru kampanje, a u saradnji sa urološkim klinikama, nisu ni muškarci zapostav- ljeni, pa su tako organizova­ni i preventivn­i pregledi prostate.

Kada se naporan radni dan završi, Ivana pronalazi mir u toplini svog doma, uz mamu, sestru i bišona Rolija, koji joj uvek izmami osmeh.

– Moja oaza gde svaka briga, tuga i umor nestaju jeste moj dom. Često u šali kažem da je mama moja najbolja antistres terapija. Najbolji je savetodava­c, odlično me poznaje i zna kako da dopre do mene. Sestra Bojana je oštar kritičar i, ma koliko mi se njene konstataci­je nekad ne sviđaju, go- tovo uvek je u pravu. Toliko smo različite, a opet toliko slične i beskrajno vezane.

Kumu sam upoznala na anatomiji

Prijatelji, oni pravi, takođe imaju posebno mesto u Ivaninom srcu. Zato ih čuva i neguje kao najveću dragocenos­t.

– Neki moji prijatelji su iz detinjstva, neki s fakulteta, a s nekima me spojio posao. Višnju, moju dvostruku kumu, upoznala sam na vežbama iz anatomije. Jednom prilikom smo izašle i taj izlazak je trajao satima.

Seća se da im je u jednom trenutku prišao konobar i pitao ih da li su dobro, jer su toliko dugo pričale bez prestanka.

– U životu se s nekim jednostavn­o ukačite. Draganu sam upoznala kada sam imala četiri godine, a Sanju i Biljanu mnogo kasnije, na poslu. Zajedničko im je to što su pravi prijatelji i moji su.

Ivanina strast su filmovi, knjige i more.

– Često mi se dešava da zaboravim na vreme kad gledam ili čitam nešto što mi je privuklo pažnju. Moja druga oaza je Herceg Novi, koji me podseća na detinjstvo, prve ljubavi i na mog tatu.

2. aprila na RTS-u biće emitovan humanitarn­i šou-program „Teleton“tokom kog će se prikupljat­i novac za kupovinu magnetne rezonance za Klinički centar Srbije

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Sve obaveze oko kampanje „Rak je izlečiv“Ivana deli sa koleginico­m Anom Stamenkovi­ć
Sve obaveze oko kampanje „Rak je izlečiv“Ivana deli sa koleginico­m Anom Stamenkovi­ć
 ??  ?? Sestra Bojana joj je najveća podrška
Sestra Bojana joj je najveća podrška
 ??  ?? Roli je njena antistres terapija
Roli je njena antistres terapija

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia