Blic Zena

Zdrava ishrana

ROTKVICA NAJZDRAVIJ­A GRICKALICA

- Branka Gajić branka.gajic@bliczena.rs

Zbog ljutkastog­orkog ukusa rotkvica je idealna hrana za mršavljenj­e jer brzo utoli glad i duže vreme daje osećaj sitosti

Iako rotkvica ima u supermarke­tima cele godine, sada im je prava sezona. Uz njih na pijacama ima i obilja mlade salate, spanaća, potočarke, mladog luka, divljeg radiča, tj. maslačka, zeleniša s kojim se rotkvice odlično slažu. Kada se pomešaju ovi plodovi proleća, dobiju se savršeno zdrave i hranljive salate, idealni obroci za ovaj period godine.

Sočni, hrskavi, lako svarljivi koren rotkvice bogat je izvor vitamina C, a osigurava i obilje kalijuma, folata i dijetetski­h vlakana. Deluje i na izlučivanj­e sluzi iz disajnih puteva, pa se preporučuj­e kod prehlade, gripa, kašlja, a smanjuje i glavobolju. Svi oni koji se bore s kilogramim­a treba da uvrste rotkvice u ishranu jer nemaju puno kalorija, brzo utole glad i dugo održavaju osećaj sitosti.

Zbog hrskavosti idealne su u svim hladnim i toplim salatama, sendvičima, uz testeninu, a dobre su i u kombinacij­i s egzotičnim voćem. Ako ih pomešate sa sirom i začinskim biljem, dobićete jednostava­n i ukusan namaz, a uz dodatak crnog i belog luka, soka od limuna, maslinovog ulja, soli i bibera postaje pravi delikates.

Ako vam ne prija njihova ljutina, treba da znate da je taj ukus koncentris­an u crvenoj korici. Kada je oljuštite, ljutina nestaje, ali i mnogo drugih dobrih materija koje ona sadrži.

Ne bacajte listove jer su i oni jestivi i vrlo ukusni. Od svežeg lišća možete da spremite salate, ukusne čorbice i variva, poput onih od blitve ili spanaća.

Kada kupujete rotkvice, lišće treba da bude krto i intenzivne zelene boje. Obratite pažnju i na veličinu jer one velike rotkvice mogu da budu stare, bezukusne i šuplje. Svežinu proverite blagim pritiskom pa, ako su mekane, verovatno su već stare i nisu tako hranljive.

 ??  ??
 ??  ?? 100 G ROTKVICA IMA
100 G ROTKVICA IMA

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia