Blic Zena

U srcu žene: Sofija Anđelković Zbog bombi i sirena nemam slike kad sam bila beba

Samo što su Sofija i njena mama došle iz bolnice i smestile se u krevet, čuo se zvuk sirena za vazdušnu opasnost, a Novim Pazarom su odjeknule prve eksplozije

- Branka Gajić branka.gajic@bliczena.rs

Čim su Sofiju Anđelković iz Novog Pazara doneli kući iz porodilišt­a, počele su da zavijaju sirene, a prvo kupanje preduhitri­le su eksplozije. Dvadeset godina kasnije ova devojka je uspešna studentkin­ja druge godine Tehnološko-metalurško­g fakulteta u Beogradu.

– Po ceo dan sam na fakultetu jer stalno nešto iskrsne. Studiram ono što mnogo volim, ali nas toliko „bombarduju“vežbama, predavanji­ma, kolokvijum­ima... Kao da mi je od rođenja suđeno tako – smeje se Sofija, čiji je svaki rođendan ujedno i podsećanje na teška vremena koja ne pamti, ali o njima mnogo zna.

Mučni dani

Kroz priče koje se ponavljaju svakog 24. marta ima osećaj da i te kako dobro pamti sve nedaće nastale čim je došla na svet. Pa ipak, o vremenu kada se porodica Anđelković sa tek rođenom bebom suočila sa surovom ratnom svakodnevi­com bolje priča njena mama Svetla- na (45). Nije mogla da dođe u Beograd, ali uz uključen spikerfon na telefonu kao da kaficu pijemo s njom, u Pazaru.

– Opasna je naša Sofija. Eto, čim se rodila, zaratilo se – u šali kaže mama, a onda nastavlja priču o mučnim danima od pre dve decenije.

Posle rizične trudnoće i veoma teškog porođaja 21. marta na svet je donela tako željenu devojčicu, a suprug Božidar (49) bio je rastrzan brigom za njih dve u bolnici i za dvoipogodi­šnjeg sinčića kod kuće.

– Bila je sreda, 24. mart, i doktori su posle vizite sve žene iz porodilišt­a otpustili kućama. Mene su jedinu zadržali jer sam bila nepokretna posle rupture materice, 24 šava... Bila sam u veoma lošem stanju i zato sam ostala pod lekarskim nadzorom. Iako nisam mogla ni da pretpostav­im kako će izgledati taj rat o kome se toliko priča- lo, nisam želela da ostanem sama. Na ličnu odgovornos­t potpisala sam otpusnu listu i pozvala muža da nas vodi kući – uzbuđena je Svetlana dok se toliko godina kasnije seća tog dana.

Mami je presahlo mleko

Samo što su je smestili u krevet i stavili bebicu u ruke, čuo se zlokobni zvuk sirena za vazdušnu opasnost. Nije prošlo mnogo vremena, odjeknula je prva eksplozi- ja, a put do improvizov­anog skloništa u obližnjoj kući za Anđelković­e bio je nepremosti­va prepreka.

– Nepomično sam ležala sa Sofijom u naručju, mlađi sin Vojo je osećao da se nešto strašno dešava, ali je onako mali utrčavao u sobu vičući: „Majko, sad će avioni bacati bombona.“Dobovali su geleri koje je Vojo mesecima skupljao po dvorištu. Dobro je da niko nije stradao jer su stalno gađali novopazars­ku kasarnu u blizini naše kuće – priča Sofijina mama.

Za tri meseca, koliko je trajalo bombardova­nje, divne komšinice su im mnogo pomagale. Kada je Svetlana zbog straha ostala bez mleka, a u gradu zavladala ne-

Posle bombardova­nja kuća se toliko rastresla da smo morali da se preselimo

stašica, Božidar je odlazio u Rašku, pa i dalje da nabavi hranu za bebu.

– Jednom je zamalo poginuo kod nekog mosta idući ka Raški. Uspeo je da dođe do mleka, ali od tada tri puta na dan uzima insulin. Posle je i komšija Mirza, koji je držao radnju, donosio sve šta zatreba – seća se Sofija i tih priča.

Uprkos svemu, Svetlana i Božidar su odgajili vrednu i poštenu decu u njihovom Pazaru, na šta su veoma ponosni.

Bila je đak generacije

Sa prijatelji­ma Mladenom i Marijom, koji su isto tada rođeni, Sofija se u šali teši kako oni kao deca bombardova­nja nisu bili za slikanje jer nemaju nijednu sliku kad su bili bebe. Nju za taj grozni period živo vezuje spomenik u znak sećanja na žrtve bombardova­nja podignut u Novom Pazaru.

– Kad god mogu, na taj dan odem u svoj grad. Posle bombardova­nja kuća u kojoj smo živeli toliko se rastresla da smo morali da se preselimo, pa je moje odrastanje vezano za naselje Trnava. Tu sam išla u školu i bila đak generacije. Bila sam jedina Srpkinja u razredu i to nikada nikome nije bio problem. Voleli su me i đaci i profesori. Moja najlepša prijateljs­tva su vezana za te dane, pa i sada, čim dođem kući, prvo se čujem sa Denisom i Aldinom, pa sa Mitrom i Stefanom. Sa njima sam odrastala – s nežnošću pominje prijatelje i rodni grad.

Po završetku studija volela bi da radi u Beogradu, ali ako tu ne nađe posao, otići će veoma daleko. Da proveri šta može sama da uradi u dalekom svetu. Međutim, nada se da će sreću, ipak, naći u Srbiji.

 ??  ??
 ??  ?? •NATO bombardova­nje trajalo je od 24. marta do 10. juna 1999. •Za 78 dana život je izgubilo 2.500 ljudi, od toga 79 dece •Najmlađa žrtva bila je Bojana Tošović iz Merdara, stara 11 meseci •31. maja 1999. godine u Novom Pazaru stradalo je 11 civila, među kojima i dvogodišnj­i Marko Simić
•NATO bombardova­nje trajalo je od 24. marta do 10. juna 1999. •Za 78 dana život je izgubilo 2.500 ljudi, od toga 79 dece •Najmlađa žrtva bila je Bojana Tošović iz Merdara, stara 11 meseci •31. maja 1999. godine u Novom Pazaru stradalo je 11 civila, među kojima i dvogodišnj­i Marko Simić
 ??  ?? Na proslavi punoletstv­a se islikala kao nikada do tada. U Pazaru se, kaže Sofija, baš gala proslavlja­ju 18. rođendani. To je neka lepa tradicija do koje svi drže. Na slici je Sofija s tatom, mamom i bratom
Na proslavi punoletstv­a se islikala kao nikada do tada. U Pazaru se, kaže Sofija, baš gala proslavlja­ju 18. rođendani. To je neka lepa tradicija do koje svi drže. Na slici je Sofija s tatom, mamom i bratom
 ??  ?? Pred polazak u školu
Pred polazak u školu

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia