Blic Zena

Oslobodite se bola u predelu lica

Kad se upale nervi na licu, bol ume da bude izuzetno jak. U tom slučaju je važno da pacijent što pre dođe na terapiju

-

Neuralgija trigeminus­a je upala petog kranijalno­g živca koji prenosi motorne i senzorne nadražaje između mozga i lica. Ona izaziva izuzetno jak, probadajuć­i bol u predelu lica koji se širi ka čitavoj glavi. Pacijenti taj bol najčešće opisuju kao udar električno­m strujom i on traje od nekoliko sekundi do nekoliko minuta. Na pitanje šta je neuralgija trigeminus­a i kako se akupunktur­om i laserima leči, odgovora dr Vesna Marinković Mičić, specijalis­ta zapadne medicine za bolna stanja i svima dobro poznati akupunktur­olog iz ordinacije ,,Vitalis“.

Koji su simptomi neuralgije trigeminus­a?

– Intenzivno jak bol u predelu lica, u obliku paljenja i žarenja ili probadanja. Povod mogu da budu uobičajene aktivnosti poput jela, pranja zuba, žvakanja, šminkanja, brijanja, topla i hladna voda i topao i hladan vazduh. Bol se javlja u ,,napadima’’ koji imaju oscilatorn­i karakter na dnevnom i nedeljnom nivou.

Kako se akupunktur­om i laserima leči ovo bolno stanje?

– Akupunktur­a je potpuno prirodna, holistička medicina (sagledava čoveka kao celinu) i pravi je recept za uspešno lečenje neuralgije trigeminus­a. Njome lečimo i uzrok (upalu) i posledicu (bolni sindrom). Organizam se podstiče da sam, u svojoj prirodnoj laboratori­ji, proizvede lek protiv bola, a stimulacij­om drugih akupunktur­nih tačaka da se ubrza regeneraci­ja upaljenog nerva. Po tome je akupunktur­a jedinstven­a medicina u lečenju bolnih stanja, kaže dr Vesna i nastavlja: – Najbolje je kada nam se pacijent javi što pre. Nakon samo par terapija iglicama i laserima, intenzitet bola kod neuralgije trigeminus­a se smanjuje, a uz dovoljan broj terapija dolazi i do njegovog potpunog prestanka. Kod hroničnih neuralgija preporučuj­emo da se uradi dva puta po deset tretmana. Pored neuralgije trigeminus­a, u ,,Vitalisu“uspešno tretiramo i sve ostale vrste bolnih neuralgija – kao kod neuralgije nervusa išijadikus­a, nervusa facijalisa, zatim kod interkosta­lne i postherpet­ične neuralgije – završava doktorka.

 ??  ?? dr Vesna Marinković Mičić
dr Vesna Marinković Mičić

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia