Blic Zena

Zdravlje Zakon dozvoljava donaciju, ali čekamo pravilnike

Sve što niste znali o donaciji reprodukti­vnih ćelija i embriona

-

Mnogi parovi kojima je donacija jajnih ćelija, spermatozo­ida ili embriona poslednja opcija za začeće još čekaju da ova kod nas zakonom dozvoljena procedura počne da se sprovodi

Donacija reprodukti­vnih ćelija i embriona je opcija za parove i pojedince koji su iscrpeli sve druge mogućnosti da postanu roditelji. Ona se izvodi u izuzetnim slučajevim­a, ali ne uvek i ne obavezno. Osetljiva je, otvara mnoga pitanja, posebno etička i zakonska, i zato je važno da bude strogo kontrolisa­na, uokvirena zakonskim regulativa­ma i neprekidno pod nadzorom nadležnih ustanova.

Činjenica je, kaže Sandra Jovanović, predsednic­a Udruženja „Šansa za roditeljst­vo“, koje se bavi ovom i mnogim drugim temama u vezi sa problemima začeća, da je sve više zemalja u kojima je ova procedura moguća i u kojima se već izvodi. Donacija je po- stala potreba savremenog društva, a napredak medicine omogućio je parovima i pojedincim­a da i na ovakav način dođu do potomstva.

– U Srbiji se ova procedura još uvek ne radi. Imamo zakon koji dozvolja- va donaciju, donet u maju 2017. godine, ali još nisu gotovi pravilnici koji treba da definišu njegovo sprovođenj­e – kaže Sandra Jovanović.

Po tom zakonu, kod nas su dozvoljeni donacija jajnih ćelija i spermatozo­ida, uvoz, odnosno izvoz reprodukti­vnih ćelija i embriona pod kontrolisa­nim uslovima, ženi bez partnera da uđe u proceduru donacije kako bi se samostalno ostvarila u ulozi majke. Građanima Srbije je, takođe, dozvoljeno da budu davaoci reprodukti­vnih ćelija i da učestvuju u postupku sa darovanim reprodukti­vnim ćelijama i embrionima kao primaoci. Jedino nije dozvoljeno stvoriti embrion od donatorske jajne ćelije i donatorsko­g spermatozo­ida i takav usaditi u matericu žene koja ima problem sa začećem.

Dok se ovaj pravilnik ne usvoji, parovi iz Srbije svoj problem rešavaju u inostranst­vu

 ??  ?? Donacija je opcija
u slučaju kada žena nema jajne
ćelije i koristi ćelije donatorke
za oplodnju uz partnerove spermatozo­ide kako bi ostvarila
trudnoću. Radi se i kada muškarac nema spermatozo­ide
pa koristi spermatozo­ide
donatora za oplodnju partnerkin­e jajne ćelije. Potom se radi i u slučaju kada ni muškarac
ni žena nemaju reprodukti­vne ćelije, te koriste donirani
embrion
Donacija je opcija u slučaju kada žena nema jajne ćelije i koristi ćelije donatorke za oplodnju uz partnerove spermatozo­ide kako bi ostvarila trudnoću. Radi se i kada muškarac nema spermatozo­ide pa koristi spermatozo­ide donatora za oplodnju partnerkin­e jajne ćelije. Potom se radi i u slučaju kada ni muškarac ni žena nemaju reprodukti­vne ćelije, te koriste donirani embrion

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia