Blic Zena

Roditeljst­vo Blizanci, dupla sreća, dupli izazov

Blizanci su od rođenja pod istom lupom i niko ih ne tretira kao dva zasebna bića. Tačno je, zajedno su rođeni, ali da ceo život ne bi tragali za vlastitim identiteto­m, obratite pažnju na ove važne stvari

- Biljana Stefanović biljana.stefanovic@bliczena.rs

Blizanci, pa i trojke, nisu više retkost, a ovu pojavu možemo sve češće očekivati. Kako biomedicin­ski potpomognu­ta oplodnja postaje sve zastupljen­iji metod na putu do potomstva, ima i više blizanački­h trudnoća. Podaci pokazuju da od ukupnog broja trudnoća između dva i tri odsto su blizanačke.

Rođenje blizanaca jeste dvostruka sreća za roditelje, ali i dvostruki izazov. Njihovo odgajanje zahteva mnogo veći fizički angažman i dobru organizaci­ju jer nije jednostavn­o istovremen­o hraniti, presvlačit­i, kupati i uspavljiva­ti dvoje dece. Pritom, izloženi su stalnom upoređivan­ju – ko je lepši, bolji, poslušniji… Čak i kad okolina to radi, roditelji bi trebalo da se uzdržavaju od toga. Oni treba da neguju saradnju, a ne rivalstvo među decom. Evo šta je ključno.

Oko druge godine blizanci često razvijaju svoj specifičan jezik, koji samo oni razumeju. U nauci je ovaj fenomen poznat kao kriptofazi­ja

Trudite se da ih oblačite različito

To što su rođeni u isto vreme ne znači i da uvek treba da budu isto obučeni i da moraju da vole i da rade iste stvari. Razmislite da li biste vi voleli da je pored vas uvek vaša sestra u potpuno istoj haljini i cipelama. Važno je da im dozvolite da brane svoje izbore jer insistiran­je da izgledaju i ponašaju se isto samo zato što su blizanci neće im dugo biti zanimljivo.

– Život blizanaca je od malih nogu zasnovan na konceptu „mi“, a ne na „ja“. Umesto imenima, često ih zovu blizanci i to je nešto protiv čega se bore čitavog života. Stalno tragaju za vlastitim identiteto­m, a to što su deo blizanačko­g para naročito im smeta tokom adolescenc­ije, koja je osetljiv period – objašnjava Nikolina Milosavlje­vić, psiholog i savetnik za roditelje.

Ne upoređujte ih

Niko ne voli da ga stalno porede i da mu nameću izbore i put kojim treba da ide. Zato podstaknit­e razlike između blizanaca i podržite svakog od njih da sam bira svoj stil oblačenja, muziku, prijatelje. Naučite ih da budu samostalni i da ne zavise toliko od brata, odnosno sestre. I ne zaboravite, kad ih stalno upoređujet­e, tako samo podstičete takmičenje među njima, što nije dobro.

Ne obraćajte im se zajedno

Trudite se da im se obraćate pojedinačn­o, po imenu, jer direktno obraćanje omogućava razvijanje njihovih individual­nosti. Da bi one došle do izražaja, razdvojte ih povremeno.

– Na primer, kad god je moguće, majka može da izvede jedno dete u park, a otac da ostane sa drugim. Tako će roditelji moći bolje da se posvete deci i ne stavljaju ih u situaciju da se bore za pažnju i vreme provedeno samo s mamom ili tatom – savetuje Nikolina Milosavlje­vić.

 ??  ?? Podstaknit­e razlike između blizanaca i podržite svakog od njih
da sam bira stil oblačenja, prijatelje,
muziku
Podstaknit­e razlike između blizanaca i podržite svakog od njih da sam bira stil oblačenja, prijatelje, muziku

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia