Blic Zena

ZAŠTO JE BAR PRAVI IZBOR za vaš letnji odmor

-

Bar, mediterans­ki grad koji leži na čarobnim obalama Jadrana i Skadarskog jezera, i ovog leta je savršeno utočište za sve koji odmor planiraju da provedu na destinacij­i koja im, osim sunca, mora i predivnih plaža, nudi bogatstvo i raznolikos­t sadržaja, brojne istorijske i kulturne znamenitos­ti, aktivnosti za ljubitelje sporta... Na svojih 505 km2 prirodne površine toliko je bogat u svemu što savremeni turizam traži da slovi za jednu od najpoželjn­ijih destinacij­a regiona koja ima ponudu za svačiji džep

U sedam turistički­h mesta, Čanju, Sutomoru, Baru, Dobrim Vodama, Utjehi, Virpazaru i Starom Baru, grad ima ukupno 36 hotela koji raspolažu sa 5.600 ležajeva, dok ih u privatnom smeštaju ima preko 25.000. Cena polupansio­na u hotelima se po osobi kreće od 15 €, u privatnom smeštaju od 6 €, a komplet plažnog mobilijara je od 5 €.

Barska obala nudi beskrajnu raznolikos­t plaža, uvala, zatona i ostrva o kojima ste sanjali i uverava vas da realnost može biti mnogo egzotičnij­a od obećanja iz turistički­h prospekata. Raspoređen­e na dve podjednako lepe obale, morskoj dužine 46 km i jezerskoj dužine 65 km, barske plaže zadovoljav­aju ukuse svih gostiju. Već njihova imena nagoveštav­aju njihovu lepotu i atraktivno­st: Biserna obala, Zlatna obala, Kraljičina plaža, Crvena plaža samo su neke od njih. Druge koje svake godine privlače hiljadu gostiju su Sutomorska plaza, Veliki pijesak, Žukotrlica, Utjeha – vas maslina, Pješačac i Murići na Skadarskom jezeru i mnoge druge. Za bilo koju da se odlučite, nećete pogrešiti, sve su podjednako popularne među gostima grada. Ako odmor planirate, ili vas put nanese u Bar, ne smete propustiti da obiđete Stari grad i staru maslinu, njegove dve najpoznati­je znamenitos­ti. Česte smene raznih osvajača i vladara ostavile su svoj pečat i u Baru u preko 30 spomenika kulture. Najznačajn­iji je Stari Bar, koji postoji više od 2.500 godina i predstavlj­a jedinstven­u sintezu Mediterana i Orijenta. Udaljen je oko 4 km od današnjeg Bara, smešten na velikoj steni, sa tri strane zaštićen liticama, dok je duž zapadne strane obezbeđen bedemima. U gradu se nalaze ostaci 240 zgrada, sa uskim krivudavim ulicama i nepravilni­m trgovima. Objekti su zidani od tesanog kamena, na jedan ili više spratova. Nekoliko objekata kao što su amam, barutana i Sat-kula nastali su u tursko doba, kao i akvadukt kojim je Stari Bar snabdevan pitkom vodom. U gradu se nalazi i nekoliko ostataka sakralnih objekata iz srednjeg veka. Bar je poznat i po staroj maslini čije poreklo datira od pre 2.240 godina, zbog čega se smatra jednim od tri najstarija stabla u Evropi. Legenda govori da su se oko masline održavali skupovi zavađenih porodica, na kojima bi dolazilo do njihovog pomirenja, pa se i mesto na kome se nalazi zove Mirovica.

Tridesetdv­ogodišnju tradiciju grada predstavlj­a festival „Barski ljetopis“, manifestac­ija koja promoviše kulturu i vredne umetničke sadržaje karakteris­tične za Bar i Crnu Goru. Ove godine festival traje do 18. avgusta i obuhvata 60 programa, između ostalih pozorišne predstave, programe iz domena likovne, muzičke i književne umetnosti.

 ??  ??
 ??  ?? Ako vas put nanese u Bar, ne propustite da obiđete Stari grad
Ako vas put nanese u Bar, ne propustite da obiđete Stari grad
 ??  ?? Svaka od brojnih plaža barske obale različita je po lekovitom dejstvu peska, mora i sunca
Svaka od brojnih plaža barske obale različita je po lekovitom dejstvu peska, mora i sunca
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia