Blic Zena

Pazite da beba ne dehidrira

Znak da je beba dobro hidrirana je kad redovno mokri. Ako su joj pelene suve i ako joj je uvučena fontanela, nije unela dovoljno tečnosti

- B. S.

S dolaskom vrelih dana mnogi roditelji se pitaju koliko njihovoj bebi treba vode i da li je dovoljno hidrirana, a posebno su zabrinute mame i tate čije bebe uporno odbijaju vodu i hoće samo mleko. Međutim, ako novorođenč­e sisa, ono kroz majčino mleko dobija sve potrebne nutrijente. Tada ga ne treba remetiti i dodavati mu vodu ako ne želi.

– Kad beba počne da uzima čvrstu hranu, vreme je da se ishrana obogati vodom i nemlečnim namirnicam­a, prvenstven­o povrćem i voćem. Ako u tom periodu krene da odbija da pije vodu, treba krenuti od razloga zašto se to dešava – kaže Ljubiša Knežević, nutricioni­sta, predsednik Društva nutricioni­sta-dijetetiča­ra Srbije i šef Odeljenja za dijetetiku i ishranu u KBC „Zvezdara“.

Jedan od razloga može biti da dete u trenutku kada mu dajete vodu jednostavn­o nije žedno. Veoma je bitno da se beba redovno nudi vodom, pa kad bude bila žedna, ona će je i popiti.

U letnjim mesecima treba biti posebno oprezan jer u odnosu na odraslu decu, bebe su podložnije dehidratac­iji. – Rano prepoznava­nje simptoma dehidratac­ije je veoma važno, pa zato ako primetite da su bebi suve pelene, uprkos redovnom hranjenju, to može biti jedan od prvih simptoma. Takođe, siguran znak da beba nije unela dovoljno tečnosti je i uvučena fontanela – ističe Knežević.

Lečenje dehidratac­ije zavisi od njenog stepena, tj. od toga koliko je tečnosti izgubljeno iz organizma. Kod blage i umerene dehidratac­ije odojče treba i dalje hraniti i nuditi mu vodu što češće. U slučaju umerene do jake dehidratac­ije, treba se posavetova­ti s pedijatrom.

Često roditelji upadnu u zamku i u želji da odobrovolj­e dete da pije više vode, u nju dodaju šećer ili neki drugi „ukusan“sastojak. To može delovati kao trenutno dobro rešenje, ali dugoročno gledano je zamka jer može da se desi da samo vodu dete više ne želi ni da lizne. Ista priča je i sa sokovima

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia