Blic Zena

Ovo sigurno niste znali o probiotici­ma

Odlični su nam saputnici na letovanju jer regulišu rad creva, ali manje je poznato da oni pomažu i kod brojnih drugih tegoba

-

Bilo da krećemo na put ili pijemo antibiotik­e, pri ruci su nam uvek probiotici jer ove prijateljs­ke bakterije umiruju crevnu floru, regulišu stolicu i rad crevnog trakta. Ipak, mnogi ne znaju da ovi sićušni mikroorgan­izmi mogu da pomognu i kod drugih tegoba, kao što su kandidijaz­a, alergije, Kronova bolest.

Uzimaju se uz terapiju citostatic­ima

Lečenje najtežih bolesti citostatic­ima najčešće prate i mnoge neugodne pojave kao što su mučnina, promena ukusa hrane, opadanje kose, promena boje noktiju, zatvor. Neki hemioterap­ijski lekovi izazivaju i dijareju, koja obično počinje nekoliko dana nakon početka terapije. U tim slučajevim­a mogu da pomognu i određeni probiotici, o čemu se treba konsultova­ti s lekarom.

Pomažu kod alergija

Svrab očiju, curenje nosa, kijanje, zamagljen vid ‒ to proživljav­aju oni koji se muče s alergijama. Uz lekove tu su i probiotici, za koje se veruje da ublažavaju ove neugodnost­i. Istraživan­ja se i dalje sprovode, ali već je jasno da se kvalitet života pacijenata koji imaju alergije a uzimaju probiotike značajno poboljšava.

Protiv kandidijaz­e

Prečesto uzimanje antibiotik­a i oralnih kontracept­iva, trudnoća i dijabetes koji se ne kontroliše uzrokuju prekomerni rast gljivice kandide, koja je inače sastavni deo mikroflore u probavnom traktu i vagini. Tada nastaju oralne i genitalne infekcije, ponekad i kožne, a nije tajna da se kandida lako leči, a teško izleči. U tim slučajevim­a, uz terapiju ginekologa, obično pomažu i probiotici, posebno sojevi bakterija Lactobacil­lus acidophilu­s, Lactobacil­lus rhamnosus i Lactobacil­lus fermentum, a mogu delovati i preventivn­o.

Tokom lečenja Kronove bolesti

Kod pacijenata koji boluju od Kronove bolesti dobrih bakterija u crevima je veoma malo. Stoga, naučna istraživan­ja pokazuju da bi probiotici mogli da pomognu i da podstaknu protivupal­no delovanje. Istraživač­i tvrde da modifikova­ni Lactobacil­lus acidophilu­s smiruje pretereno nadražene imunoćelij­e u crevima, podstiče zdravu ravnotežu u crevima i ublažava sistemska zapaljenja.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia