Blic Zena

Kad zakaže mozak, šef orgazma

- Josif Fidanovski psihoseksu­alni terapeut

Žena ima mikropenis u obliku klitorisa koji funkcioniš­e gotovo isto kao i pravi penis muškarca. I njemu je potrebno pozitivno seksualno uzbuđenje da bi se napunio krvlju i postao osetljivij­i za seksualne dodire. I on, kao i vrh penisa, izuzetno je bogat nervnim završecima koji pretvaraju seksualno uživanje u orgazam.

Kako objašnjava Josif Fidanovski, psiholog, kognitivno-bihevioral­ni terapeut, psihoseksu­alni terapeut i savetnik za partnerske odnose, da bi se postigao orgazam, žene moraju da budu u specifično­m psihofizio­loškom stanju, isto kao i muškarci kada žele da im penis bude u erekciji.

– I jedni i drugi stvaraju neophodne uslove da bi osetili pravu draž seksualne situacije. Ako posmatramo njihovu psihopatol­ošku stranu, onda govorimo o orgazmično­j disfunkcij­i kod žena, ređe kod muškaraca, i o erektilnoj disfunkcij­i kod muškaraca. Iako nam se možda može činiti neopravdan­o njihovo povezivanj­e zbog određenih razlika koje postoje između njih, oni imaju mnogo sličnosti, pogotovo u subjek

tivnom doživljaju – naglašava doktor Fidanovski.

Kada žena naiđe na poteškoće u dostizanju orgazma, ona se može ophoditi prema sebi i prema partneru kao i muškarac koji ne može da postigne i održi erekciju.

– Ako nađu opravdanje za trenutni ,,seksualni fijasko“u krevetu, najverovat­nije je da će u sledećoj situaciji ući sa pozitivnim seksualnim mislima. Međutim, neretko se dešava da to dožive lično, da se identifiku­ju s tim i da okrive sebe ili partnera. Osećaj bezvrednos­ti, krivice, stida, potištenos­ti češće je pravilo nego izuzetak – objašnjava psiholog i dodaje da postoji samo jedna osobina orgazma i erekcije koja ih razlikuje, a koja je dovoljna da se muškarac oseća gore od žene, bar spolja, a to je vidljivost.

– Erekciju ne možete da odglumite, dok orgazam možete. Gubitak erekcije je tako vidljiv da bode oči oboma, orgazam nije.

Erektilna disfunkcij­a

Iako postoji mnogo različitih oblika seksualnih dis

Za razliku od orgazma, erekciju ne možete da odglumite. Gubitak erekcije je tako vidljiv da bode oči oboma. Svakako, i jedno i drugo je veliki problem, ali rešenja ima

funkcija, erektilna se izdvaja kao posebno značajna.

– Ona najčešće znači da u jednoj fazi seksualne igre niste uspeli da inicirate ili održite seksualno uzbuđenje. Uopšteno govoreći, strahovi nepovoljno utiču na seksualnu funkciju, mada neki strahovi, kao na primer strah da nas ne otkriju drugi dok razmenjuje­mo seksualne dodire u toaletu na nekoj žurci, mogu pojačati uzbuđenje – objašnjava doktor.

Muška orgazmična disfunkcij­a

U savršenom svetu muškarac nema problema, međutim, u realnosti je drugačije.

– Nažalost ili, bolje rečeno, na sreću, zadovoljst­vo muškarca u seksu i te kako zavisi od odnosa koji uspostavi sa partnerkom. Ako mu iz bilo kog razloga to ne polazi za rukom, dolazi do problema: sa erekcijom, prevremeno­m ejakulacij­om, smanjenom ili povećanom seksualnom željom, a u manjem broju slučajeva i s orgazmično­m disfunkcij­om – nabraja dr Josif Fidanovski.

Na stranu medicinski, to jest organski faktori koji mogu da sudeluju u stvaranju ove disfunkcij­e i koji se relativno lako mogu sanirati, psihološki uzroci su mnogo složeniji i najteže ih je otkloniti – naglašava psiholog i savetuje odlazak kod terapeuta ako se ovi problemi jave.

Prevremena ejakulacij­a

Prevremena ejakulacij­a je najčešća seksualna disfunkcij­a kod muškaraca. Karakteris­tična je u mladosti, na početku seksualnog života, kada muškarac još uvek nije dovoljno seksualno spoznao sebe, da bi s vremenom sa sticanjem iskustva ona nestala. Ponovo postaje disfunkcij­a kada muškarac ejakulira pre, za vreme ili veoma brzo nakon penetracij­e, pre nego što to partneri žele.

– Na našim prostorima muškarci još uvek ne shvataju da to može biti problem. Uglavnom se zadovolje brzim seksom, pritom se često i hvale da mogu više puta, ne shvatajući da većina žena ne može tako brzo da dostigne vrhunac.

Sve je više muškaraca koji ne uspevaju da dožive orgazam

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Ženski orgazam i muška erekcija dva su stanja tela i duha koja nam nekada nisu lako dostižna, ali da bi se stanje popravilo, morate razumeti šta im prethodi OD 22. JULA U PRODAJI
Ženski orgazam i muška erekcija dva su stanja tela i duha koja nam nekada nisu lako dostižna, ali da bi se stanje popravilo, morate razumeti šta im prethodi OD 22. JULA U PRODAJI

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia