Blic Zena

Pedikir kod kuće Da ili ne?

Nega stopala ne zahteva puno vremena, a ni novca, zato nemojte da ih zapostavlj­ate. Ako imate dilemu šta se i kako radi, tu su odgovori

- kozmetičar­ke Svetlane Đorđević

Urasle nokte, previše ispucale pete, čukljeve i kurje oči ne dirajte sami. Za sve to vam treba pomoć profesiona­lca, jer on zna koji će vam tretman najviše odgovarati

Uradite piling

Pomešajte šoljicu morske soli, sok od limuna, dve kašičice maslinovog ulja i nekoliko kapi aromatično­g ulja po želji. Piling utrljajte na stopala blago masirajući, kružnim pokretima. Na ovaj način ste pripremili kožu za tretman.

Napravite kupku

Nakon toga u lavor s toplom vodom sipajte šaku morske soli, nekoliko kapi eteričnog ulja ili gotovu kupku za stopala. Tako pripremlje­na kupka omekšava kožu, podstiče cirkulacij­u i opušta umorne noge. Uvalite se u udobnu fotelju, potopite stopala u lavor, zažmurite i potpuno se opustite. Ostanite tako oko 20 minuta i po potrebi dodajte toplu vodu. Zatim pažljivo, ali temeljno obrišite stopala frotirskim peškirom.

Skratite nokte

Kada su stopala suva, pređite na sređivanje noktiju i zanoktica. Skratite nokte ravno i ne previše kratko. Nemojte koristiti makazice, već turpiju za nokte. Zanoktice samo pogurajte kozmetički­m štapićem.

Izrendajte pete

Zadebljalu kožu na petama ostružite kamenom ili turpijom za tu namenu. Budite nežni da se ne povredite. Zadebljanj­a i ispucale pete možete da sredite pomoću specijalni­h krema.

Namažite kremu

Čista i suva stopala namažite kremom. Utrljajte je kružnim pokretima, a onda umotajte noge u plastičnu kesu na 10– 15 minuta. Toplota povećava apsorpciju hranljivih sastojaka i omekšava stopala.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia