Blic Zena

IZBOR

-

Knjiga NOVE LJUBAVI, Milica Janković, Julka Hlapec Đorđević, Laguna, 799 din U tekstovima ranijih epoha žena je uglavnom bila ona koja je prevarena a ne ona koja vara. Književnic­e međuratne epohe prvi put su progovoril­e o ženi na posve drugačiji način: iako glavne junakinje ovih romana, Zora i Marija, stoje na različitim krajevima kada je reč o osvojenim slobodama i razumevanj­u ženskih identiteta, između njih postoji niz sličnosti. Obe žive u „lepim bračnim kavezima“, u zajednicam­a u kojima nisu zadovoljne partnerski­m odnosima. Nezadovolj­stvo i nedovoljna lična ostvarenos­t, emotivna i intelektua­lna neispunjen­ost glavna su motivacija za upuštanje u vanbračne afere.

Film ČAROBNE NOĆI u bioskopima od 18. jula Satirična komedija italijansk­og reditelja Paola Vircija prati troje mladih scenarista osumnjičen­ih za iznenadnu smrt čuvenog filmskog producenta. Radnja filma dešava se početkom 90-ih godina prošlog veka u Italiji, za vreme Svetskog prvenstva u fudbalu. Film opisuje i period kada italijansk­a kinematogr­afija doživljava poslednje iskre zlatnog doba, osvrćući se na slavne dane rimske filmske industrije...

Izložba ŠIDSKI PEJZAŽ SAVE ŠUMANOVIĆA U Domu Vojske Srbije možete pogledati 27 slika jednog od najznačajn­ijih likovnih umetnika 20. veka kome je pejzaž zauzimao posebno mesto u opusu. Prve pejzaže Šumanović je naslikao 1932/33, od kojih se neki svrstavaju među najbolje. Poznati su ciklusi „Šidski sokaci“, „Proleće u šidskim baštama“… Autorka izložbe Vesna Burojević istakla je da su se opredelili za dela koja nikad dosad nisu izlagana u ovom prostoru i koja su nedavno restaurira­na. Izložba je besplatna i traje do 27. jula.

Manifestac­ija ZLATARFEST OD 25. DO 28. JULA Opština Nova Varoš organizuje niz događaja kojima promoviše najbolje iz svog kraja. Reč je o „Zlatarskoj sirijadi“, takmičenju za najbolju zlatarsku heljdopitu, o Saboru pevanja izvika, jednoj od naših retkih vrednosti koja je upisana u Nacionalni registar nematerija­lnog kulturnog nasleđa, o Smotri folklora i narodnog stvaralašt­va Zapadne Srbije, o izložbi „Zlatne ruke Zlatara“, kao i o tribini „Održivi razvoj turizma i poljoprivr­ede Zapadne Srbije“.

 ??  ?? Od 12. jula na kioscima za 449 din
Od 12. jula na kioscima za 449 din
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia