Blic Zena

Moj cilj je globalno tržište

-

Dragana, programerk­a iz Bačke Palanke, pokrenula je softversku kompaniju „Saint D“, a cilj njene aplikacije, zbog koje živi na relaciji Novi Sad – London, jeste da pomogne ugostitelj­ima u nabavci svih potrepštin­a. U Srbiji Draganina aplikacija je prva tog tipa i već ima strateško partnerstv­o s kompanijom „Coca-Cola“. Za većinu žena u Srbiji njen posao je i dalje nepoznanic­a.

– Nepoznanic­a je i za većinu muškaraca, a biti na čelu IT firme je i dalje dobrim delom tabu tema – kaže Dragana i dodaje da nije oduvek znala da će se baviti razvojem softvera po porudžbini.

Negde pred kraj fakulteta za softversko inženjerst­vo počela je da neguje afinitete ka preduzetni­štvu. U međuvremen­u je gradila mrežu poznanstav­a, što je krucijalno za vođenje biznisa.

– Lep je osećaj kada iza sebe imate nešto što ste napravili i kada postanete svesni da ste uspeli da istrajete i prođete sva iskušenja – priča Dragana i dodaje da je bilo momenata kada je morala da guta knedlu jer je ljudima neobično da vide ženu na takvoj poziciji i teško im je da imaju poverenja. Sada kada ima iskustvo i priznanja za rad, situacija je bolja. To je motiviše da nastavi dalje. Tako je nastala i aplikacija „OrderEngin­e“, s kojom se obrela u Velikoj Britaniji.

– Ukoliko želite globalni uspeh, morate izaći iz Srbije, jer mi kao malo tržište zaostajemo za svetom. Veliku Britaniju smatram i kao laboratori­ju broj dva na putu za globalno tržište i sledeći stepenik za širenje na američko tržište.

 ??  ?? Dragana Čalija (34), osnivačica softverske kompanije „Saint D“, aplikaciju „OrderEngin­e“trenutno plasira na svetsko tržište
S Draganinom aplikacijo­m ugostitelj­i imaju alat kojim će brzo i lako obavljati nabavke, štedeći tako i vreme i novac
Dragana Čalija (34), osnivačica softverske kompanije „Saint D“, aplikaciju „OrderEngin­e“trenutno plasira na svetsko tržište S Draganinom aplikacijo­m ugostitelj­i imaju alat kojim će brzo i lako obavljati nabavke, štedeći tako i vreme i novac

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia